Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

24. decembar 2019.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je u Vrnjačkoj Banji svečanosti povodom pokretanja Centralnog elektronskog sistema u oblasti ugostiteljstva i turizma, eTurista i prezentaciji projekta

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, na svečanosti u zgradi Opštine Vrnjačka Banja, istakla je da je novim sistemom pojednostavljen posao za sve koji se bave turizmom i ugostiteljstvom.

Pokretanju novog sistema prisustvovali su i potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović i predsednik opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović.

- Vrnjačka Banja je evropska turistička destinacija u kojoj turizam postoji više od 150 godina. Drago mi je što vidim da se Vrnjačka Banja zaista u poslednjih nekoliko godina ovoliko razvila i verujem da će u 2020. i 2021 nastaviti da funkcioniše na ovaj način. Ona je sada premijum destinacija za banjski kongresni, turizam i sportski turizam. Želim da vam se zahvalim što ste zaista hrabro zakoračili u kompleksan sistem eTurista. Iako deluje jednostavno, to je jako kompleksan sistem. Od danas test fazu imaju i Beograd, Novim Sad, Niš, Sokobanja i Zlatibor, a onda ćemo to prezentovati i svim ostalim lokalnim samoupravama kako bismo od 1 aprila imali jedinstven sistem za celu Srbiju – poručila je Brnabić.

Premijerka Ana Brnabić istakla je da joj je drago što se upravo u Vrnjačkoj Banji predstavlja jedinstveni centralni portal za turizam i ugostiteljstvo – eTurista, jer, kako je navela „nema boljeg mesta za to“. Sada, kada recimo prijavljujete gosta, nećete morati da idete od APR do policije, već će se to raditi potpuno automatski, iz kancelarije ili od kuće, objasnila je premijerka.

- U 21. veku ne postoji ni jedan jedini razlog da neko od šaltera do šaltera skuplja papire i predaje ih, dok službenici govore kako nešto ne može ili „fali ti jedan papir“. Zato je trebalo da uvodimo ovakve sisteme i u turizmu i to će biti izuzetno važno da bismo smanjili sivu ekonomiju, a smanjićemo je olakšanjem poslovanja i time što ćemo napraviti da to poslovanje bude jeftino, efikasno i bez preteranih administrativnih procedura – ocenila je Brnabić i izrazila nadu da će, tek kada sistem bude pušten 1 aprila. 2020. godine, Srbija dobiti prave podatke o turizmu, ugostiteljstvu i potencijalima.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić ocenio je da je Vrnjačka Banja tirističko mesto koje je doživelo najveću mogiću transforaciju u oblasti srpskog turizma.

- Prisustvujemo digitalnoj transformaciji turističke privrede i to predstavljamo u mestu koje je doživelo najveći turistički razvoj. Podsetio bih, 2013. godine imali smo šest odsto manje poseta Vrnjačkoj Banji i čak 16 odsto manje noćenja. Od 12 hotela, pola je radilo, pola nije, a nijedan nije imao četiri zvezdice. Danas bar polovina su hoteli visoke kategorije sa bar četiri zvezdice, naredne godine imaćemo još tri ili četiri hotela sa pet zvezdica, zbg čega Vrnjačka Banja postaje top destinacija, ne samo u Srbiji, već u čitavom regionu – ocenio je ministar  Ljajić.

Predsednica Vlade se prethodno sastala sa rukovodstvom ove opštine, a predsednik opštine Boban Đurović kazao je da je Vrnjačka Banja, zahvaljujući sredstvima iz lokalnog, ali i iz budžeta države, danas najposećenija turistička destinacija u Srbiji.

- Vrnjačka Banja je kraljica kontinetalnog turizma. Ona nije samo banja, već turistički centar Srbije i nadam se da put koji smo zacrtali biti ovako dobar i u narednh nekoliko godina – kazao je Đurović.

Premijerka je posle susreta sa banjskim čelnicima obišla i Centralni banjski park i nove učionice i digitalne učionice Osnovne škole „Bane Milenković“ u Novom Selu, gde je prisustvovala i otvaranju sportske hale.

Ona je tom prilikom navela da Međunarodni monetarni fond (MMF) nije uputio Vladi Srbije zahtev da se cena struje poveća do sredine sledeće godine, napomenuvši da je cena električne energije u Srbiji – najniža  u Evropi.

Prema njenim rečima, EPS nema dovoljno prihoda jer cena struje nije na realnom nivou. Ali, kako je objasnila, tako će biti sve dok se još značajnije ne podignu plate.

Premijerka je naglasila da se građanima Srbije ne mogu nametati  novi izdaci, i dodala da je to tema o kojoj Vlada Srbije redovno razgovara za MMF-om.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments