Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

7. januar 2020.

U kraljevačkoj Medicinskoj školi funkcionišu dva kozmetička salona u kojima se učenice sa smera kozmetički tehničar, od najranijih srednjškolskih dana uče zanatu, a cene kozmetičkih usluga dvostruko su niže nego u salonima u gradu

Petu godinu zaredom, u Medicinskoj školi u Kraljevu funkcionišu dva kozmetička salona u kojima se učenice smera kozmetički tehničar, od najranijih srednjškolskih dana uče zanatu i radnim navikama, a cene njihovih kozmetičkih  usluga duplo su niže nego u regularnim salonima u gradu. Ovi saloni sami sebe izdržavaju tako što se od zarađenog novca obezbeđuje materijal za rad, ali i sredstva za razna stručna  usavršavanja i izlete, tokom cele godine.

Sama ideja za osnovanje  kozmetičkog salona u okviru škole, prema rečima profesorke Ane Erac, nastala je pre pet godina, kada su tadašnje maturantkinje  izrazile želju za osnivanjem sopstvenog školskog salona, u kojem bi se na praktičan način učile ovom zanatu, ali i preduzetništvu i marketingu, što je  podržano od strane školskih profesora i direktorke Biljane Bojanić, na čiju su incijativu, otišli korak dalje - dobijena je  akreditacija da (punoletne) učenice,  mogu da vrše naplatu svojih usluga  trećim licma.

Prema rečima profesorke Erac, generacija koja je otpočela čitavu ideju, pokazala je neverovatan entuzijazam, koji se prenosio na naredne generacije, a danas se  kozmetički saloni u okviru Medicniske škole mogu pohvaliti savremenim aparatima i priborom iz sveta kozmetologije, ponajviše zahvaljujući učenicama, koje zajedno sa profesorskim kadrom drže" čitavu priču.

- Ta generacija četvrte godine, zahvaljujući kojoj mi danas imamo jedinstvene salone lepote u Srbiji u okviru škole, pokazala je ogromnu inicijativu, trud i želju za radom i usavršavanjem. Učenice su dolazile subotom i nedeljom i do kasnih sati uređivale i krečile prostor, kako bi on maksimalno „zaličio" na salon lepote. Sašile su sebi uniforme, smišljale dizajn salona, formirale cenovnik, napravile poklon-vaučere i izgradile odličan marketing - kaže Erac.

Deo novca za materijal dobijen je od strane resornog ministarstva, a ostatak je  kupljen od novca koji je počeo da pristiže u učeničku  kasu. U međuvremenu, uvedene su mnoge novine, kako bi ovi saloni mogli da pariraju najbolje opremljenim salonima u gradu.

Prema rečima profesorke Erac, ova nesvakidašnja ideja pokazala se kao izuzetno efikasna, jer utiče na stvaranje timskog duha, radnih navika,  ali i osećaja odgovornosti i preduzetništva u najranijem periodu sazrevanja, s obzirom da učenice dobijaju i prvi bakšiš kao nagradu za dobro obavljen posao i prve ,,lične" mušterije, što pozitivno utiče na samopuzdanje  učenica. 

- Što se iskustva u radu tiče, smatram da smo svi mnogo dobili, jer su nam učenice u početku asistenti, a mi, profesori, predstavljamo nosioce posla, da bi se vremenom učenice opustile, vidno napredovale i stekle svoje klijente. U prvoj godini kreće se  od masaža i manjih kozmetičkih zahvata, a u završnim godinama, rade se i poprilično složeni  tretmani lica. Često imamo situaciju da učenice zavole svoj smer tek kada počnu praktično da se bave ovim poslom. Kada dobiju mogućnost za manuelni rad, mogućnost da same osmisle koje će se novine uvesti u salon, zaintesovanost se budi i kod onih učenic, koje na teorijskom delu nastave ne pokazuju interesovanje - dodaje Erac.

Jovana Blagojević, profesorka estetske medicine, istakla je da je cilj školskog salona, između ostalog i da se svaka učenica „pronađe" u određenom segmentu kozmetologije, bilo da su to tretmani lica, masaže, pedikir, manikir ili neki drugi vid kozmetičkih usluga. Većina klijenata dolazi po preporuci.

- Zanimljivo je da nam dolaze sugrađanke svih generacija. Što se mladih tiče, imamo dosta klijenata, koji su bivši ili sadašnji učenici naše škole, ali nam dolaze devojke i iz drugih škola, kao i njihove mame i prijateljice. Najtraženiji su tretmani lica, pre svega higijenski tretmani mladalačke i problematične kože, ali dobro „idu" i masaža i depilacija. Što se noktiju tiče, moram priznati da je nešto manje interesovanje, jer mi ipak gajimo prirodan izgled noktiju, ali kada treba, radimo i nadogradnju  - navela je Blagojević

Anastasiju Jovićević, učenicu treće godine, zatekli smo na radnom zadatku, kako radi manikir. Ona je naglasila da je upravo zahvaljujući školskom salonu, vrlo rano ušla u svet posla i i stekla radne navike.

- Sa 15-16  godina već znamo da cenimo novac na pravi način, a stičemo i radne navike, što je veoma bitno. Veliki broj mladih koje poznajem završe fakuletat, a da  nisu svesni šta znaći imati posao i biti koristan član zajednice. Najviše volim da radim tretmane lica, jer i sama imam problematičnu kožu, pa mi je to blisko. Kod naših vršnjaka, generalno vlada problem sa bubuljicama i masnim kožom, pa najčešće krećemo od klasičnog higijenskog tretmana lica, posle kojeg možemo nastaviti uspešno lečenje po zaista pristupačnim cenama - otkriva Jovićević.

                      Jovana Ristić

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments