Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

22. januar 2020.

Prema izveštaju NSZ, u Kraljevu je smanjen broj mlađih od 30 godina bez posla, ali je znatno povećan broj nezaposlenih starijih od 50, a skoro 80 odsto nezaposlenih su oni sa srednjom školom, lica sa niskim kvalifikacijama ili bez njih

U Kraljevu, na evideniciji nezaposlenih trenutno ima 10.045 lica, a njihov broj, prema podacima ovdašnje filijale Nacionalne službe za zapošljavanje manji je za oko 1.000 u odnosu na kraj 2018. godine.

- To je za oko šest procenata manje u odnosu na godinu dana ranije, ali stepen strukture nezaposlenih nije zadovoljavajući jer je, još uvek, veliki broj (skoro 80 odsto od ukupnog broja nezaposlenih) onih sa niskim kvalifikacijama ili bez kvalifikacija i lica sa srednjim stepenom stručne spreme - istakla je Snežana Prelić, direktorka ove filijale.

Ona je danas prezentovala rezultate rada koje su ostvareni kroz programe Nacionalne službe za zapošljavanje za 2019. godinu, ali i ono što je grad Kraljevo planirao kroz Lokalni akcioni plan zapošljavanja, u saradnji sa članovima Lokalnog saveta koji predstavljaju određene institucije i koji zastupaju određene ciljne grupe nezaposlenih lica.

Prema izveštaju NSZ, u Kraljevu je smanjen broj nezaposlenih mlađih od 30 godina, ali je zato znatno povećan broj nezaposlenih koji su stariji od 50 godina, o čemu će Lokalni akcioni plan zapošljavanja morati da vodi računa prilikom kreiranja programa i mera za rešavanje ovog problema, kazala je Prelić.

Dve trećine nezaposlenih (66 odsto) su dugoročno nezaposleni, jer na posao čekaju duže od 12 meseci. Nacionalnim akcionim planom obuhvaćene su kategorije teže zapošljivih lica među kojima je više žena (u Kraljevu skoro 60 odsto na evidenciji nezaposlenih), nego muškaraca. U strukturi nezaposlenih, osoba starijih od 50 godina ima 35 odsto, a lica bez ikakvih kvalifikiacija – 27 procenata.

- Sve ovo su kategorije koje će programima i merama u 2020. godini imati prioritet prilikom zapošljavanja – najavila je Prelić.

Pogledajte celu njenu izjavu:

Merama podrške samozapošljavanju i razvoju preduzetništva subvencijama NSZ, priključio se i grad Kraljevo.

- U 2019. godini u Kraljevu smo imali novoosnovana 123 subjekta uz subvenciju NSZ i uloženih 25.320.000 dinara, a nama preostaje da i dalje budemo podrška preduzetnicima kroz program monitoringa. Njega za svoje korisnike sprovodi NSZ, ali i Regionalna razvojna agencija Moravičkog i Raškog okruga  - podsetila je Prelić.

Na teritoriji filijale NSZ prošle godine je kroz 41 projekat javnih radova (od čega osam za osobe sa invaliditetom) bilo angažovano 180 lica, za šta je potrošeno oko 26 miliona dinara. Za mlade bez radnog iskustva sa 22,67 miliona dinara podržan je program stručne prakse bez zasnivanja radnog odnosa kojim je u Kraljevu obuhvaćeno 107 lica. Zamenik gradonačelnika Vukman Rakočević podsetio je da je grad Kraljevo 2019. godine, za aktivne mere zapošljavanja, izdvojio deset miliona dinara uz sufinansiranje mera politike zapošljavanja.

- Osim mera koje se sprovode kroz javne radove, stručnu praksu i podsticaje za samozapošljavanje, kroz koje je prošlo 96 naših sugrađana, postoji i četvrta mera, koju prošle godine nismo koristili, a to su direktne subvencije za nova radna mesta, možda će ta mera biti predviđena za 2020. godinu – kazao je Rakočević.

Prema njegovij oceni - poslovna i privredna klima u Kraljevu se menjaju.

- Već rade nemačka kompanija „Leoni“ i turski „Eurotaj“ i mislim da ćemo zahvaljujući dobrom planu, programu i podsticaju od države ostvariti značajne rezultate – naveo je zamenik gradonačelnika Kraljeva.

 

On je dodao da su u budžetu za ovu godinu za podsticaje zapošljavanja planirano takođe 10 miliona dinara. Radna grupa treba da napravi nacrt Lokalnog akcionog plana zapošljavanja za tekuću godinu, koji bi trebalo da bude usvojen na februarskoj sednici gradske skupštine.

Današnjoj prezentaciji rezultata rada kraljevačke filijale NSZ, prisustvovali su i članovi Lokalnog saveta za zapošljavanje – predstavnici gradske Službe za upravljanje projektima i lokalni ekonomski razvoj, Regionalne privredne komore Moravičkog i Raškog upravnog okruga, Školske uprave, Centra za socijalni rad, Kancelarije za mlade, Saveta za rodnu ravnopravnost i Regionalne agencije za prostorni i ekonomski razvoj Raškog i Moravičkog okruga.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Mirko

  Gost - Mirko

  A to što zataškavate ubistvo Marka Kosovca, to ništa?

  A što vam PR službe ima završen Megatrend, to ništa?

  Što zloupotrbljavate službene podatke u nameštanju privatnih i prijateljskih posliva, to ništa?

  • Ime: Mirko
 • Gost - Tomo

  Gost - Tomo

  Statistika za internu upotrebu,nigde ne pominjete procente onih koji nisu na vašem spisku. Baš se čudimo da  je najmanji broj mladih ljudi na birou. E baš ste instruirani da zamagljujete činjenice. 
  • Ime: Tomo