Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

24. januar 2020.

U Kraljevu je danas predstavljen oko 55.000 evra vredan 15-omesečni zajednički projekat grada Kraljeva i nevladine organizacije Praxis, koji se realizuje uz podršku programa „Podrška EU inkluziji Roma“

Prema zvaničnoj statistici, u Kraljevu živi 1.266 pripadnika romske nacionalne manjine, a od toga, prema najnovijim podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, 464 lica su na evidenciji nezaposlenih, (201 su Romkinje).

U septembru prošle godine, grad Kraljevo u partnerstvu sa nevladinom organizacijom „Praxis“, započeo je realizaciju projekat „Unapređenje položaja Roma i Romkinja na tržištu rada u Kraljevu“, koji će trajati 15 meseci. Projekat se realizuje u sklopu grant šeme programa „Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Stalna konferencija gradova i opština.

Evropska unija, organizcija „Praksis“ i grad Kraljevo udružili su finansijska sredstva,a Marko Matović, pomoćnik gradonačelnika resorno zadužen za socijalna pitanja istakao je da će akcenat projekta biti na obuci jednog broja pripadnica romske populacije za zanimanje šivača.

- To je sada aktuelno u Kraljevu, u kojem odnedavno postoji fabrika „Eurotaj“ koja se bavi tom vrstom delatnosti - kazao je Matović.

Marija Dražović iz nevladine organizacije „Praxis“ dodala je kako se projekat temelji na ključnom izazovu kada je reč o unapređenju položaja romske nacionalne manjine u lokalnoj zajednici, a to je, pre svega, unapređenje uslova za zapošljavanje, budući da brojne studije pokazuju da je oblast rada i zapošljavanja ključan prostor za intervenciju.

- Od 464 nezaposlenih lica romske populacije sa evidencije NSZ, 411 njih je bez kvalifikacija a mi smo tu videli priliku za intervenciju. Osim aktivnosti obuke za šivače, predviđeno je i informisanje romske populacije o pravu na rad, mogućnostima za zapošljavanje, procedurama, mehanizmima zaštite prava, sa naročitim fokusom na diskriminaciju. Druga komponenta je vidljivost, jer je za suzbijanje problema diskriminacije, važno podizanje svest kod šire javnosti – pojasnila je Dražović.

Ona je ocenila i da je važno što je lokalna samouprava podrškom pokazala da prepoznaje civilni sektor kao resurs, što govori o transparentnosti i odgovornosti nadležnih

Osnovni cilj projekta „Unapređenje položaja Roma i Romkinja na tržištu rada u Kraljevu“ je, kako je danas rečeno, doprinos unapređenju socijalnog i ekonomskog položaja romske populacije u Kraljevu, kroz poboljšanje uslova za zapošljavanje podizanjem stručnih kompetencija i konkurentnosti na tržištu radne snage i suzbijanjem diskriminacije u oblasti zapošljavanja Roma i Romkinja.

 Posebna grupa aktivnosti usmerena je na medijsku kampanju u cilju suzbijanja diskriminacije Roma i Romkinja u oblasti zapošljavanja, tako da će tokom perioda implementacije projekta posebna pažnja biti posvećena promovisanju ciljeva i rezultata aktivnosti u saradnji sa predstavnicima lokalnih medija, poručili su učesnici projekta.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Strahinja

    Gost - Strahinja

    Tako je! Ja ću da se odreknem 10% moje plate za januar u ovu svrhu. To je oko 12 000 dinara. Mene je tata zaposlio na dobro plaćeno radno mesto. Ima se, može se. Pozvaću i moje Zavetnike da pomognu koliko mogu, pozvaću svih petoro članova.
    • Ime: Strahinja