Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

11. mart 2020.

Za finansijsko-podsticajne mere u Kraljevu je prošle godine izdvojeno više od 130 miliona dinara, a danas je promovisano 13 novih javnih poziva i konkursa od kojih većina traje do kraja novembra ove godine

Nacionalna služba za zapošljavanje - Filijala Kraljevo, u saradnji sa gradom Kraljevom i Regionalnom prvrednom komorom Moravičkog i Raškog upravnog okruga, organizovala je danas promociju javnih poziva i konkursa NSZ u 2020. godini. Pored velikog broja poslodavaca iz privatnog i javnog sektora, prezentaciji su prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave, Raškog upravnog okruga, Regionalne privredne komore Kraljevo, Školske uprave, Regionalne razvojne agencije, NVO, Udruženja osoba sa invaliditetom, Udruženja Roma...

Snežana Prelić, direktorka Filijale NSZ u Kraljevu podsetila je da je objavljeno 13 javnih poziva koji se odnose na subvencije za zapošljavanje teže zapošljivih kategorija, ali i na programe dodatnog obrazovanja i programe koji se odnose na zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

- Došlo je do pozitivnih pomaka, subvencije su značajno uvećane, čime je poslodavcima omogućeno relaksiranje u smislu finansijskih izdataka za poboljšanje kompetencija znanja i veština radne snage i na mogućnost zapošljavanja teže zapošljivih kategorija – kazala je Prelić.

Na nivou Srbije za ove mere biće izdvojeno više od četiri milijarde dinara, 550 miliona je iz sredstava budžeta za profesionalnu rehabilitaciju i osposobljavanje osoba sa invaliditetom, a 3,7 milijardi su sredstva Nacionalne službe za zapošljavanje.

- Više od 130 miliona dinara proše godine izdvojeno je za ove programe, konkretno za grad Kraljevo, u okviru naše filijale za zapošljavanje,  a više o 700 lica je bilo uključeno ove programe i mere, a očekujemo da u toku ove godine premašimo taj iznos – navela je direktorka kraljevačke filijale NSZ.

Ona je podsetila da je grad Kraljevo i ove godine opredelio određena finansijska sredstva za programe i mere i ocenila da su sva sredstva dragocena. Daašnji događaj bio je jedna od usluga poslodavcima-privrednicima kroz informisanje o programima o tome kakvo je tržište rada na teritoriji Kraljeva, ali i kakva je struktura tražilaca zaposlenja. Ideja nadležnih je da na taj način kasnije mogu da izađu u susret potrebama poslodavaca i da pripreme nezaposlena lica za ono što je poslodavcima potrebno u toku ove godine, čime će, nadaju se, unaprediti tržište rada u Kraljevu.

Zamenik gradonačelnika Kraljeva Vukman Rakočević podsetio je danas da je grad Kraljevo u 2020 godini predvideo 10 miliona dinara za aktivne mere zapošljavanja u saradnji sa filijalom NSZ u Kraljevu.

- Mi smo zahtevali od NSZ veće učešće od šest miliona, grad Kraljevo će već za prvu meru opredeliti šest miliona dinara, što je ukupno 12 miliona dinara za tri mere: stručna praksa, javni radovi i mere samozapošljavanja – rekao je Rakočević, dodajući da grad Kraljevo, u smislu poboljšanja privredne klime, pruža infrastrukturne i druge podsticaje privredi i poljoprivredi, pomaže razvoj seoskog turizma.

Prezentaciju programa i mera prisutnima predstavili su načelnik Odeljenja za posredovanje u zapošljavanju i planiranje karijere Aleksandra Božović, načelnik Odeljenja za preduzetništvo, programe, zapošljavanja, obrazovanje i obuku Vladan Šekularac i organizator za programe zapošljavanja Tamara Bugarić.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments