Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

16. mart 2020.

Prvi od četiri okrugla stola u kraljevačkim seoskim MZ, sa ciljem da meštanima predstavi analize stanja i pokretanje inicijative za izradu Strategije održivog ruralnog razvoja, Evropski pokret Kraljevo održan je proteklog vikenda u Vrbi

Šta je građanima koji žive u ruralnim područjima grada Kraljeva važno za poboljšanje uslova života i na koji način svoje želje mogu da ostvare, a da pri tome očuvaju životnu sredinu, pitanja su kojima se bavi projekat ''Zelenim aktivizmom do održivog lokalnog razvoja''. U mesnim zajednicama na teritoriji grada Kraljeva sprovodi ga Evropski pokret Kraljevo.

Pogledajte reportažu sa ovog događaja:

Četiri okrugla stola u kraljevačkim seoskim mesnim zajednicama organizuju se sa ciljem da oni koji žive u seoskim sredinama predoče najveće probleme vezane za komunalnu infrastrukturu i za ekološka pitanja sa kojima se svakodnevno suočavaju.

Ivan Jovanović, predstavnik Evropskog pokreta Kraljevo ističe da su oni pokrenuli inicijativu i formirali zelenu mrežu nevladinih organizacija u Kraljevu u koju je ušlo nekoliko zainteresovanih organizacija. Jedna od njih „Eko pokret“ iz Vrbe, koja je proteklog vikenda bila domaćin zelenog okruglog stola u prostorijama mesne zajedice.

- Mi ćemo odavde pokrenuti inicijativu prema lokalnoj samoupravi koje će se ticati onoga što građani Vrbe žele da ta strategije uključi, a što bi pomoglo da njihova životna sredina bude zdravlja i da se istovremeno razvija na pravi način kao lokalna zajednicanajavio je Jovanović.

Između dva popisa stanovništva 2002. i 2011. godine, na teritoriji Kraljeva, samo u 14 (gradskih) naselja došlo je do povećanja broja stanovnika, a u 78 zabeležen je pad. Razlozi leže u propadanju seoske ekonomije, lošoj infrastrukturi i nedostatku osnovnih uslova za život

Meštani Vrbe gotovo su jednoglasni u oceni da je najveći problem ovog sela na samo devet kilometara od grada – kanalizacija.

- Mi posedujemo kanalizaciju kojom su obuhvaćene važnije ustanove u selu: škola, pošta, ambulanta, ali to je stara, primitivna kanalizacija, koja ime ima svoje nedostatke – kaže Saša Dimitrijević predsednik Eko pokreta Vrba.

Živorad Vukosavljević, predsednik mesne zajednice u ovom selu razgovore je ocenio kao dobru inicijativu da Vrba iskoristi mogućnost da kroz ovaj projekat krene sa rešavanjem infrastrukturnih višedecenijskih problema koji su slični u većini seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Kraljeva.

- Mislim da treba što pre pokrenuti mesne zajednice i ekološka udruženja u jedan forum ekoloških udruženja, gde bi se sva problematika skupila na jednom mestu, a mi kao građanska inicijativa, odnosno članovi mesnih zajednica izneli sve probleme i skupili ih na jednom mestu – kazao je Vukosavljevič, izražavajući nadu da će takva inicijativa dovesti do nekog konačnog rešenja svih tih problema.

Projekat podrazumeva razgovore sa građanima na još tri okrugla stola (osim u Vrbi, još i u Ušću, Rudnu i Drakčičima), a planirani su i štandovi u naseljima u Kraljevu kako bi što više građana bilo upoznato sa inicijativom i dalo svoje predloge.

Naš projekat podržavaju Britanski savet i Trag fondacija, bez kojih ne bi bilo moguće da se ove aktivnosti izvedu na pravi način – kažu u Evropskom pokretu Kraljevo, čija je predstavnica Mirjana Prodanović meštanima Vrbe, osim o građanskom aktivizmu u procesu izrade Strategije ruralnog razvoja i analizi komunalnih i ekoloških problema ruralnog područja, govorila i o primeru inovativnih rešenja komunalnih problema u seoskim sredinama.

Ovaj projekat sprovode British Council  i Trag Fondacija u saradnji sa Fondom za dobru upravu Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Rade

    Gost - Rade

    Gradski službenik pokreće inicijativu preko nevladine organizacije sa višedecenijskim predsednikom MZ  i  lokalnom ekološkom nevladinom organizacijom (Vrba nikad prljavija a lokalni privatnici ne plaćaju vodu ili im se oprosti), a kao niste znali koje se potrebe našeg sela. Nemojte molim Vas više ....
    • Ime: Rade