Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

31. mart 2020.

Kada zdravstveni sistem ne može da odgovori na potrebe koje onkološki pacijenti imaju, smatrali smo da kao udruženje treba da budemo njihov glas, kako bismo ublažili posledice naglog prelaska na vanredne uslove rada, kaže Vesna Bondžić

Ženski centar „Milica“ uz Vrnjačke Banje nije prestao sa radom po uvođenju vanrednog stanja. Jednostavno smo smatrali, kaže Vesna Bondžić (koja je i sama pre 11 godina postala onkološki pacijent, a onda život posvetila borbi da na putu ka ozdravljenju pomaže drugima u toj teškoj borbi) da baš u teškim vremenima treba da opravdaju razlog svog postojanja.

Vesna je predsednica Upravnog odbora ovog udruženja, čije su se članice potrudile da, u situacijama kada zdravstveni sistem ne može da odgovori na potrebe koje ovakvi pacijenti imaju u „normalno“ vreme, oni kao udruženje treba da budu njihov glas onkoloških pacijenata i neka vrsta „tampon zone“ koja će, makar malo, ublažiti posledice naglog prelaska na vanredne uslove rada. Oko odluke da nastavljaju sa radom uopšte nije bilo dileme, odmah je doneta:

- Moram da se zahvalim dvema koordinatorkama Dnevnog centra: Oliveri Bogićević i Suzani Krstić, koje nisu želele da me ostave samu. Tako je nastao "Krizni štab Ženskog centra Milica" koji je funkcionisao svakog radnog dana i fizički od 10:30 do 13 časova, a svi zainteresovani su informacije u svakom trenutku mogli da dobiju na 060 66 12 672 ili 060 66 12 671.

Članice Kriznog štaba ŽC „Milica“ najpre su se službeno obratile opštini Vrnjačka Banja, banjskom Domu Zdravlja, Zavodu za javno zdravlje Kraljevo, ZC Studenica, KC Kragujevac, Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, a o aktivnostima su obavešteni i Institut „Batut“ i Ministarstvo zdravlja.

- Na samom početku smo najviše informacija o virusu Covid 19 i načinu zaštite dobile od Snežane Delić, doktorke u Nacionalnoj referentnoj laboratoriji za meningokok i hemofilus ZZJZ Sombor, inače naše sugrađanke, kao i od dr Verice Đukić iz ZZJZ Kraljevo – priča Vesna.

Od Doma zdravlja i onkološkog dispanzera Opšte bolnice „Studenica“ vrlo brzo su, priseća se, dobili informacije. Problemi su nastali sa pooštravanjem mera koje su obuhvatile zabranu kretanja za građane starije od 65 godina, pa predhodne informacije nisu više važile za ovu kategoriju pacijenata.

- U tom „međuprostoru“ pokušali smo da zaštitimo pravo onkoloških pacijenata starijih od 65 godina na dostupnost zdravstvene zaštite. Mislimo da je to i dalje problem, jer neke službe primaju te kategorije jedino u hitnim situacijama. Za onkološke pacijente može biti veliki rizik ukoliko ova izolacija potraje – smatra naša sagovornica, izražavajući zadovoljstvo što su, kako kaže, uspeli da „isprave" neke dezinformacije koje su nastale sa uviđenjem vanrednog stanja, a u čemu im je, kako navodi, pomogao dobar kontakt sa načelnicom Onkološkog odeljenja KC Kragujevac.

Po dobijanju pravih informacija od ustanova, odmah su dobili i potvrdu da će partneri iz banjskog „TX taxija“ nastaviti prevoz pacijenata na onkologiju, do 30 kilometara udaljenog zdravstveng centra, kao i do sada.

- Kako tada nije bilo maski i rukavica (a ukoliko i dođu - ne može svako da izdvoji novac za maske za jednokratnu upotrebu), niti sredstava za dezinfekciju, zatražili smo pomoć preko FB i odmah sutradan su divni ljudi odvojili od svojih zaliha maske i rukavice za žene koje smo te srede vozili na terapije i vozače taksija. Kasnije su nam poslali određen broj šivenih maski žene iz Beograda, Požarevca i Vrnjačke Banje, sve smo ih podelili -

Članice Kriznog štaba ŽC „Milica" telefonom su kontaktirale 120 korisnica i korisnika (većina je iz seoskih sredina). Upoznale su ih sa pravilima ponašanja u slučaju zaraze virusm Covid 19, obezbedile većini rukavice i maske, podelile važne telefone, povezale žene starije od 65 godina koje žive same sa Volonterskim centrom opštine Vrnjačka Banja.

- Od Volonterskog centra dobile smo kutiju rukavica i po litar alkohola i asepsola. I dalje smo u komunikaciji sa ustanovama, korisnicama i korisnicima, Imamo i korisnike koji idu na konzilijume i terapije u Beograd, Kragujevac, njima isto obezbeđujemo maske i rukavice, informacije o mogućnostima bezbednog transporta... Ono što nam je problem jeste i dalje mali broj maski i rukavica, a poseban problem je i nabavka sredstava za dezinfekciju, ali i vidljivost našeg rada i dostupnost informacija. Zato molimo da svako ko pročita ovaj tekst, a zna da ima onkoloških pacijenata kojima treba neka informacija, podrška, a na teritoriji su opštine Vrnjačka Banja, Trstenika ili Kraljeva da im prosledite naš kontakt (ovo je link koji vodi do FB stranice Ženskog centra "Milica" - poručuje Vesna Bondžić, ističući da je, s jedne strane ponosna na činjenicu da su mogli da pomognu u teškim vremenima.

S druge strane, kaže, žao joj je što je ŽC „Milica“ jedno od retkih udruženje koje se bavi onkološkim pacijentima, a koje nije zaboravilo svrhu svog postojanja sada kad je mnogima to – najpotrebnije.

Ona bi da pomene i da je prva pomoć koja je stigla u udruženje ŽC „Milica“ bila od: Nade Nikolendžić, Biljane Lakićević, Marijane Bajić, Aleksandre Cicović, Bilje Stolić, Biljane Zekanovic, Stomatološka ordinacije „Happy Dental Stopanja“, MIVES Atelier, Slađane Dumanović, Ivane Mitrović, Darie Braca, Aca Makuljevića, Brenda Nataša Župac, Sandre Selenić iz Požarevca, Biljana Milošević iz Beograda, Specijalne bolnice,  Merkur, Moj dom, TC Pijaca, Fish spa, Skarlet Vrnjačka Banja...

- Pomoć je došla i od nekih zdravstvenih radnika koji su deo svojih skromnih zaliha podelili sa nama, a koji su hteli da ostanu anonimni, kao i mnogi drugi – kaže Vesna Bondžić, zahvaljujući se još jednom na podršci dobri ljudima.

Želja joj je, kaže za kraj, da se svi čuvamo i da čuvamo ljude oko sebe i da ničije dobro - ne ostane skriveno.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments