Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

14. april 2020.

Na konkursu „Evropa i ja“, u okviru projekta Evropski dnevnik, prvu nagradu u multimedijalnoj kategoriji osvojila su trojica đaka ESTŠ „Nikola Tesla“ iz Kraljeva i njihov razredni starešina, na temu „životna sredina i klimatske promene“

Evropski dnevnik je publikacija koja ima za cilj što bolje informisanje o Evropskoj uniji (EU), njenim vrednostima i mogućnostima koje vam pruža.  U okviri Evropskog dnevnika, ove godine deseti put  je promovisan nagradni konkurs za radove svih učenike srednjih škola na temu odnosa Srbije i EU. Nagrada za autore najboljih radova u više kategorija je putovanje po Evropi, kako bi iz prve ruke osetili kako izgleda svakodnevni život u EU.

Tim trojice učenika iz Elektro-saobraćajno tehničke škole „Nikola Tesla“ iz Kraljeva i njihovog razrednog starešine – osvojio je na ovgodišnjem konkursu „Evropa i ja“ - prvo mesto u multimedijalnoj kategoriji sa mobilnom aplikacijom „RECIKLIRKO“. U timu – đaci treće godine sa smera – informacione tehnologije. Vojkan Marković bio je zadužen za celokupnu ideju i asistenciju u grafici, Strahinja Milićević za grafiku i muziku, Strahinja Pantić za mehaniku, a razredni starešina Miodrag Vučinić bio je – mentor.

Na pitanje: zašto su se odlučili da konkurišu baš mobilnom aplikacijom koju sa sami napravili, Strahinja Pantić odgovara da su, izabravši temu „životna sredina i klimatske promene“ - hteli da prošire svest o očuvanju životne sredine, pre svega kod mladih.

- Smatrali smo da je najbolja promocija - ono što današnja omladina najčešće koristi i najbolje razume – mobilna aplikacija. Roditelji su oduvek imali problema da svojoj deci pokažu prave vrednosti ovog sveta, a naša igrica „Reciklirko“ im olakšava njihovo upoznavanje sa pojmom recikliranja. Hteli smo i da na zabavan način prikažemo edukativan sadržaj mlađoj populaciji – kaže Strahinja Pantić

Vojkan Marković kaže da su ima kao inspiracija i tema za projekat poslužili sve aktuelniji pokušaji da se pravilnim pristupom nađu rešenja koje cela planeta zemlja ima  sa zagađenjem vazduha, požarima i poplavama.

- Shvatili smo da je zdravlje naše planete u našim rukama i u želji da proširimo svest o važnosti očuvanja naše okoline, odlučili smo da napravimo video igricu. Naš projekat se velikim delom fokusira na mlađu populaciju kojoj je edukacija o ovoj temi i najpotrebnija  – pojašnjava Vojkan.

Tim je, kažu nastao. Prema rečima Strahinje Milićevića, njih trojica su i najbolji prijatelji i imaju dosta sličnih i zajedničkih interesovanja i hobija.

- Jedan od njih jeste programiranje i izrada igrica. Mentor i, ujedno, naš odeljenski starešina Miodrag Vučinić, informisao nas je o takmičenju i dao nam je nekoliko smernica. Ovo nam nije prvi projekat koji smo radili zajedno, a prvo mesto koje smo osvojili nas je ohrabrilo da nastavimo dalje sa našim projektima i da učestvujemo u još više takmičenja – kaže Strahinja Milićević.

Pobedničko putovanje u Evropu bilo je planirano za maj, ali je zbog pandemije koronavirusa odloženo za jesen. Ovom „trojcu sa kormilarom“ – čestitamo i čekamo priče o novim izazovima i pobedama o kojima će naša redakcija – rado pisati.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Nevena

  Gost - Nevena

  Svaka cast,
  Sjajna igrica, vrlo inovativna. Treba je ubaciti u play prodavnicu.
  • Ime: Nevena
 • Gost - Ljiljana Radisavljevic

  Gost - Ljiljana Radisavljevic

  Bravo, momci!Takotreba, samo napred,znanje vamniko nikada ne moze da otme????????????
  • Ime: Ljiljana Radisavljevic