Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

19. maj 2020.

I u Vrnjačkoj Banji danas popodne lilo je kao iz kabla, pa veliku količinu bujične vode nije mogla da primi atmosferska kanalizacija, ali jedna priča iz sela Gračac pokazuje kako, dugoročno, ulaganja u poljoprivredu – mogu itekako da se isplate

„Naši zasadi borovnice na tri hektara površine danas su sačuvani zahvaljujući protivgradnim mrežama koje smo postavili 2018. godine, što je dokaz da se ova vrsta ulaganja dugoročno isplati“, zadovoljno kaže Goran Karavesović čiji se zasadi borovnice nalaze u selu Gračac kod Vrnjačke Banje.

Prema njegovim rečima, u nevremenu koje je popodne zahvatilo i područje Vrnjačke Banjei napravilo dar-mar zbog bujičnih voda, oni su „jeftino prošli, a postavljena protivgradna mreža već se isplatila“.

- Pale su neverovatne količine grada, pa smo se pašili da li će stubovi da izdrže, ali srećom, sve je ostalo čitavo. Uspeli smo, kad je grad prestao da otvorimo te mreže da sav taj led ispadne i zasadi borovnice sačuvani su u celosti – kaže Karavesović.

On ističe da je protivgradna zaštita delovala, ali da verovatno kod ovakvih vrsta nepogoda ona ne može da bude toliko efikasna.

U selu Gračac grad je, kaže, bio veličine klikera, ali ga je palo mnogo. Svima koji mogu da priušte protivgradne mreže Karavesović savetuje da ih nabave.

- Iako protivgradna mreža nije jeftina, ovakvi slučajevi pokazuju da ona nikada ne može da bude skupa, jer jedan ovakav grad može da unazadi zasad za nekoliko godina unazad. Kad se nešto ovakvo dogodi, ne propada samo jedna sezona, već i par sezona posle nje – pojašnjava naš sagovornik.

On dodaje i da država pospešuje nabavku protivgradnih mreža subvencionišućići polovinu sredstava neophodnih za kupovinu ove opreme.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments