Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

3. jun 2020.

Drugi od četiri okrugla stola, koji se u kraljevačkim seoskim MZ organizuju sa ciljem da meštani predoče najveće probleme vezane za komunalnu infrastrukturu i za ekološka pitanja sa kojima se suočavaju, održan je danas u Ušću

U okviru projekta ''Zelenim aktivizmom do održivog lokalnog razvoja'' koji, u saradnji sa sa članovima Zelene mreže grada Kraljeva – udruženjem „Novi put“ sprovodi Evropski pokret Kraljevo, u Ušću je danas održan drugi od četiri planirana okrugla stola. Cilj ovog projekta je da se u kraljevačkim seoskim MZ meštanima predstave analize stanja i pokretanje inicijative za izradu Strategije održivog ruralnog razvoja, a prvi okrugli sti održan je u Vrbi, neposredno pre uvođenja vanrednog stanja  zbog epidemije koronavirisa u našoj zemlji.

Meštani Ušća danas su imali priliku da razgovaraju o tome šta je njima, kao građanima koji žive u ruralnom području grada Kraljeva važno za poboljšanje uslova života i na koji način svoje želje mogu da ostvare, a da pri tome očuvaju životnu sredinu.

Diplomirani inženjer šumarstva, Ušćanka Jelena Jablanović, koja radi kao profesorka u kraljevačkoj Šumarskoj školi, ocenila je na današnjoj javnoj raspravi da „nije pitanje da li Kraljevu, kao lokalnoj samoupravi, treba Strategija održivog ruralnog razvoja, već da su prava pitanja samo - ko, kada i kako treba da, što pre, inicira izradu tako važnog dokumenta?“

Moderator rasprave magistar Jovan Nešović upoznao je učesnike okruglog stola sa obeshrabrujućim podacima po kojima samo 14 od 92 naseljena mesta na teritoriji grada Kraljeva imaju trend rasta broja stanovnika, ali – ta mesta nalaze se u neposrednoj blizini grada. Varošica Ušće, kao i 77 drugih naseljenih mesta u ruralnim delovima Kraljeva, teritorijalno najveće lokalne samouprave u Srbiji, imaju ubrzano smanjivanje broja stanovnika. Ušća i susednih mesta čuli su se više nego zabrinjavajući podaci o nepovoljnim demog

Dvadesetak učesnika u raspravi, između ostalog, i samo su govorili o nepovoljnim demografskim kretanjima, ilustrujući ih podatkom da je broj stanovnika ušćanskog kraja tokom poslednje decenije (između dva popisa), sa 17.000 spao na manje od 8.000 stanovnika. Razlog odlaska, pre svega mladih i obrazovanih iz ušćanskog kraja su, između ostalog, i brojni komunalni i infrastrukturni problemi koji doprinose tom procesu.

Tokom čitave rasprave većina učesnika ocenila je da njihova saradnja sa lokalnom samoupravom nije na zadovoljavajućem nivou, niti je redovna.

I sa ovog okruglog stola, kao i sa prvog održanog u Vrbi 14. marta, pokrenuta je inicijativa za izradu Strategije održivog ruralnog razvoja grada Kraljeva.

Projekat podrazumeva razgovore sa građanima na još dva okrugla stola (još i na Rudnu i u Drakčičima), a planirani su i štandovi u naseljima u Kraljevu kako bi što više građana bilo upoznato sa inicijativom i dalo svoje predloge.

Projekat podržavaju Britanski savet i Trag fondacija, u saradnji sa Fondom za dobru upravu Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments