Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

4. jun 2020.

Zahvaljujući udruženju „Danilo Bata Stojković“, mnogi srpski glumci koji više nisu među nama, dobili su u centru Vrnjačke Banje park u kojem različita stabla čuvaju uspomenu na glumačke doajene koje je publika obožavala

Zovu ga raznim imenima: Park poznatih, Glumački ili Park glumaca, ali – jedno je sigurno: ovaj park nedaleko od Mosta ljubavi u Vrnjačkoj Banji će tek, kako stabla zasađena u čast srpskih glumaca budu rasla, sve više biti prava i prelepa uspomena na srpske glumce kojih više nema, ali su u kraljici srpskog turizma, ali pre svega u domaćoj kinematografiji ostavili neizbrisiv trag.

Pogledajte kako ovaj park izgleda:

Svaki glumac dobijao je, posthumno, svoje stablo na ovom mestu. Najpre je, na rođendan Danila Bate Stojkovića, velikana srpskog glumišta 11. avgusta 2015 godine u ovom parku zasađen Batin hrast. Kako stoji na ploči, „ovo drvo zasadili su Batini prijatelji u znak sećanjana velikog srpskog glumca i prijatelja Vrnjačke Banje“.

U potpisu, glumci: Mira Banjac, Dragan Nikolić, Milorad Mandić Manda, Milan Caci Mihailović... Sa ovog spiska – uspomenu na preostale čuvaju još Milan Caci Mihailović i Mira Banjac, koja je poručila da će sama odabrati svoje drvokada za to dođe vreme, a svi ostali su, nažalost, dobili svoja stabla u ovom parku uspomena.

Ovako Mira Banjac čuva uspomenu na Danila Batu Stojkovića:

Godinu dana kasnije, glumci Bogdan Diklić i Dragana Varagić su uz pomoć prijatelja iz Udruženja građana „Danilo Bata Stojković“ posadili nova stabla i postavili table sa posvetom, pa su pored Bate, u „Parku poznatih“ već 2016. godine zasađeni: Mandino drvo, Marinkov javor, Draganov Platan, Batin crvenolini javor i Perin Likvidambar, za naše proslavljene glumce Milorada Mandića Mandu, Marinka Madžgalja, Dragana Nikolića, za Batu Živojinovića i za Petra Kralja. Do 11. avgusta prošle godine, svoje stablo u Parku glumaca u Vrnjačkoj Banji dobili su i Nebojša Glogovac, u čiju čast je zasađeno drvo kestena, Milena Dravić na koju će posetioce Vrnjačke Banje podsećati drvo crvenog kestena, Marko Nikolić, u čiju čast je zasađena japanska crvena šljiva,  Ljubiša Samardžić, na kojeg će sećati stablo jasena i stariji srpski glumac Voja Mirić na kojeg će sećati drvo graba.

Kada sledeći put posetite Vrnjačku Banju – zaviriite i u ovaj parkić u neposrednoj blizini Crkve živonosnog istočnika Presvete Bogorodice, hotel „Fontana“, Mosta ljubavi i nezaibilazne „Švajcarije“. Što se sadnje novh stabala tiče, neka ove i narednih godina ne bude razloga za sadnju novih sadnica. Neka, za sada, raste ovih 11 sadnica koje, možda, s razlogom podsećaju da „ponekad ne znamo pravu vrednost nekih trenutaka, sve dok oni ne postanu uspomene“.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments