Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

25. jun 2020.

O zaštiti vodotokova na teritoriji Kraljeva, na kojima je planirana gradnja 52 MHE (a 11 već izgrađenih narušilo ekosistem reka i okoline)  govoriće dr Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu i mnogi drugi koji su stali u odbranu reka Srbije

Kampanja Spasimo plavo srce Evrope sa partnerima Pravo na vodu (mreža koja okuplja organizacije i pojedince ujedinjene u borbi za pristup vodi) i grupom Sačuvajmo planinske reke Kraljeva pozivaju sve zainteresovane građane na konferenciju pod nazivom „Spasimo plavo srce Kraljeva“. Cilj organizatora je da edukuje zaintresovanu javnost ovog dela Srbije o uticaju malih hidroelektrana, planovima za njihovu izgradnju, ali i da zajedno istraže mogućnosti organizovanja za odbranu zajedničkog neotuđivog prirodnog bogatstva – reka Srbije. Jer, na teritoriji Kraljeva nalaze se reke i potoci izuzetne lepote i važnosti za očuvanje biodiverziteta Srbije i cele Evrope. Nažalost, na tim vodotokovima planirana je gradnja čak 52 male hidroelektrane, od kojih je 11 već izgrađenih narušloi ekosistem reka i okoline.

Tribina pod nazivom „Spasimo plavo srce Kraljeva“ biće održana 30. juna u 18 časova u velikoj Sali Poslovnog centra „Melos“.

Na početku tribine posetiocima će se obratiti prof. dr Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu, koji će predstaviti rezultate istraživanja Biološko bogatstvo reka Goča i Golije. Istraživanje je sprovedeno u saradnji sa prof. Predragom Simonovićem sa Biološkog fakulteta u Beogradu, a publika će imati mogućnost da po završetku prezentacije postavlja pitanja.

Potom će biti prikazan dokumentarni film o rekama Balkana: Plavo srce Evrope - koji beleži lepotu balkanske prirode i donosi dirljive priče o hrabrim ljudima koji stoje iza borbi protiv brana u regionu.

Po završetku filma sledi razgovor  - Solidarno ili nikako - razgovor na temu zaštite reka sa aktivistima: Jelena Tot, Nebojša Kovandžić (Sačuvajmo planinske reke Kraljeva), Katarina Lević (Pravo na vodu), Mirko Popović (RERI) a razgovor uređuje Iva Marković. Na kraju ovog dela predviđen je razgovor sa publikom

Zbog preporuka Kriznog štaba za borbu protiv pandemije, organizatori su uputili molbu da se svi prisutni pridržavaju svih propisanih mera zaštite.

Predviđena je fizička distanca za publiku, zbog čega organzatori mole građane koji će doći da sede na obeleženim mestima.

Za događaj koji  je besplatan - nisu potrebne prijave.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments