Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  4 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda neaktivna
 

13. jul 2020.

Nakon junskih bujica, podivljala reka nanela je kamenje i pesak na obalu na kojoj su šumu posekli da bi instalirali cevi, tako da nije imalo šta da zaustavi kamen, pa je sad zaravan na samom ušću u Studenicu pretvorena u - mesečev pejzaž

Brevina, bistra i hladna planinska rečica koja se na par kilometara ispod manastira uliva u reku Studenicu nalazi se u parku prirode Golija i rezervatu biosfere pod zaštitom UNESCO-a. To nije sprečilo nadležne u Ministarstvu saobraćaja, građevine i infrastrukture da izdaju dozvolu investitorima koji su ubrzo Brevinu u donjem toku ugurali u cevi, napravili veliki betonski vodozahvat kojim su presekli tok i promenili ga, a jedan potez iznad brane betonirali u samom koritu. O ovoj divljačkoj intervenciji u samom koritu, koji su aktivisti inicijative Sačuvajmo planinske reke Kraljeva uspeli da slikaju dok su radovi bili u toku, svojevremeno je izveštavo Blic, kao i TV Prva u emisiji Exploziv.

U međuvremenu MHE Brevina nije ni puštena u pogon, ali meštani ne znaju da kažu zbog čega. O tome je stranica Sačuvajmo reke Srbije izveštavala u februaru ove godine. Nakon ovogodišnjih junskih bujica, reka je pokazala svoju snagu i svoju pravu prirodu. Podivljala i moćna, zaboravila je kako ljupko žubori kroz četinare dok vodeni kosovi - vodomari proleću iznad nje u titraju sunca kroz krošnje, pretvorila se u rušiteljku i samo delimično osvetila za zločin koji su joj pohlepni i beskrupulozni ljudi učinili. Izvaljala drvlje i kamenje, potkopavala cevi u koje su je gurnuli i ogolila ih, otkinula komade zemlje na onim mestima gde su cevi bile zakopane pored puta, zatrpala branu kamenjem do vrha, razrovala, uništila put i odsekla meštane od sveta, potekla putem i svuda okolo kuda ju je vodila snaga njenog toka. Nanela kamenje i pesak na obalu na kojoj su već posekli šumu da bi instalirali cevi tako da nije imalo šta da zaustavi kamen koji je sad zaravan na samom ušću u Studenicu pretvorio u mesečev pejzaž .

Pešačenje uzvodno nije moguće, osim za prave avanturiste spremne da gaze kroz vodu, da se provlače ispod oborenih stabala, balansiraju na cevima, upadaju do struka u vodu, ogule laktove i kolena na kamenju i četvoronoške se penju na obalu na pojedinim mestima, sve vreme ganuti prizorima okolo, ali i zadivljeni onim što je Brevina, jedna od deset ranjenih pritoka iz sliva Ibra u kraljevačkoj opštini uspela da pokaže onima koji su mislili da mogu da je olako devastiraju i eksploatišu, da njenu gorsku i plahovitu snagu pretvore u novčanice. Time je pokazala šta ne treba raditi s prirodom i kako je tretirati. Ipak, previše štete za takvo narovoučenije, koje smo mogli da znamo i pre nego što bi bilo kasno, već je učinjeno. I materijalne, a najviše ekološke.

Nema riba, nema vodenih kosova, samo tužne razvaline zemlje i gole cevi svuda uz donji tok. Meštani nemaju put do sela, pa koriste obilazni preko brda koji njihovo putovanje produžava za oko osam kilometara. Za pretrpljenu štetu meštani ne znaju kome da se žale i tvrde da nadležni još nisu izašli na teren.

Tipični prizori ogoljenih cevi u mirnijim delovima blizu vodozahvata.

Reka je razbila betonske obruče oko cevi, sledeća bujica, odneće i njih.

Otkinut put.

Na ovom mestu je bio most.

Zatrpan vodozahvat.

Reka teče putem na samom donjem toku, blizu ušća.

Prema podacima sa table, završetak radova predviđen je 20.01.2020. Samo sedam dana pre navedenog roka, MGSI je investitoru odobrilo izmenu postojeće građevinske dozvole, čime su obuhvaćene dve dodatne parcele. Interesantno je da je jedan raniji zahtev za izmenu građevinske dozvole (24.12.2019) MGSI odbacilo jer je investitor („Brevina“ d.o.o.) u zahtevu naveo da je finansijer ove MHE „UniCredit Bank Srbija“, ali nije dostavio ugovor između investitora i finansijera zaključen u skladu sa članom 135a Zakona o planiranju i izgradnji. Inače, prema podacima dostupnim na APR-u, „Brevina“ d.o.o. u 2019. godini beleži poslovni neto gubitak u iznosu od 3.236.661,55 dinara.

Tabla zatrpana kamenjem takođe. Ovako izgledaju zaštićena područja.

Tekst i fotografije: Sačuvajmo reke Srbije

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

3 Comments

 • Gost - Miško

  Gost - Miško

  Dali  će neko da odgovara za ovaj masakr prema prirodi i ljudima. 
  • Ime: Miško
 • Gost - Tamara

  Gost - Tamara

  Svaka cast piscu ovog teksta, tako zivopisno opisano, da mi je drago da je bujica odnela ceo njihov projekat... I odakle pravo nekome da NASU REKU da I zakup privatniku
  • Ime: Tamara
 • Gost - Petar

  Gost - Petar

  Za ovakve stvari bi trebalo da se ide na robiju...
  • Ime: Petar