Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

14. septembar 2020.

Šta donosi Nacrt plana kvaliteta vazduha u narednih pet godina, ako se zna da su vrednosti suspendovanih PM 10 čestica u Kraljevu prelazile dozvoljene dnevne granične vrednosti više od 100 dana u svakoj od prethodnih pet godina?

Pred članovima Gradskog veća u Kraljevu danas su se našli Nacrt plana kvaliteta vazduha u Kraljevu od 2020. do 2025. godine, kao i Program kontrole kvaliteta vazduha u gradu na Ibru tokom ove godine

Budući da se u izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine o kvalitetu vazduha koji su prošle godine udisali Kraljevčani, navodi da je, zbog prosečnih vrednosti (iznad graničnih) suspendovanih čestica PM 10 i PM 2,5 Kraljevo prošle godine imalo vazduh trećeg stepena kvaliteta, pitali smo gradonačelnika Kraljeva da li pomenuti Nacrt petogodišnjeg plana praćenja kvaliteta vazduha nudi rešenja da se to prevaziđe?

- Kada iznosimo takve podatke – odgovorio je on – treba da kažemo i da se to nije dešavalo svakog dana tokom čitave godine.

Portal Krug preneo je podatke iz Izveštaja o kvalitetu vazduha za 2019. Agencije za zaštitu životne sredine  (o tome više možete pročitati u tekstu U 2019. VAZDUH U KRALJEVU BIO PREKOMERNO ZAGAĐEN). U izveštaju se navodi da je na mernom mestu Policijska uprava (Ulica Vojvode Puitnika), tokom prošle godine 96 dana postojalo prekoračenje graničnih vrednosti PM10 čestica.

U Nacrtu plana kvaliteta vazduha u Kraljevu od 2020. do 2025. godine konstatuje se da su su izmerene vrednosti suspendovanih PM 10 čestica prelazile dozvoljene dnevne granične i tolerantne vrednosti više od 100 dana u svakoj od prethodnih pet godina i to tokom perioda od novembra do marta kada su koncentracije suspendovanih PM10 čestica u proseku tri do četiri puta veće nego tokom letnjeg meseci.

- Dakle, nije svakog dana kvalitet vazduha u našem gradu bio u trećoj kategoriji, već imamo povećano zagađenje vazduha tokom zimskih meseci kada su aktivna individualna ložišta u svim prigradskim naseljima – potencirao je Terzić.

On je dodao kako je zbog toga neophodno da se toplifikacijom područja, odnosno širenjem mreže Javnog energetskog preduzeća „Toplana“ i gasifikacijom prigradskih naselja, smanji broj individualnih ložišta.

- To, kako se vidi iz ovog dokumenta, jeste glavni uzročnik smanjenja kvaliteta vazduha. Neophodno je i da kamionski saobraćaj u potpunosti izmestimo iz centra Kraljeva i očekujem da ćemo izgradnjom severne obilaznice u potpunosti izmestiti saobraćaj teških kamiona iz centralnih gradskih ulica - rekao je gradonačelnik Kraljeva.

On je dodao da su Nacrt plana kvaliteta vazduha u Kraljevu od 2020. do 2025. „pisali stručni ljudi“, zbog čega, kako je naveo, očekuje da će „biti realizovano sve ono što je predviđeno ovim okvirnim dokumentom i da će Kraljevčani imati još bolji vazduh“.

               M. M. D.

 

     

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

3 Comments

 • Gost - Rade

  Gost - Rade

  Desetine fabrika za pelet, u planu su nove u gradskoj zoni,. Šuma se nemilice i uništava a niko ne poštuje to da se pelet pravi od šumskog otpada. Tužna slika Kraljeva. 
  • Ime: Rade
 • Gost - Bilja

  Gost - Bilja

  Građani očekuju da se neko pojavi od nadležnih bar u petnaestominutnoj emisiji da građani mogu postaviti pitanja, da može da se otvoreno priča a strašnom zagađenju u gradu. Očigledno je da vlast opstruiše istinu ili nema ljude iz oblasti zaštite životne sredine. 
  • Ime: Bilja
 • Gost - Gorana

  Gost - Gorana

  Slažem se da je vazduh u našem gradu loš,ali ne mogu da se sasvim složim da je leti ( uslovno rečeno) nezagadjen,jer svako veče oko 22h moram da zatvaram sve prozore na stanu jer odnekud ( valjda od vozova) dolazi nesnosan smrad,onda “miris”paljevine,a noću se oseća još gori smrad,tipa  paljenja deponije. Zaista,smatram da je krajnje vreme da se neko ozbiljno pozabavi kvalitetom vazduha,tim pre što ni vozova nema kao nekada a smrad je prisutniji neko ikada kada je želiznički saobraćaj bio intenzivniji. I vozila gradske čistoće ispuštaju i previše štetnih gasova ( kao da mi je cisterna u sobi),valjda zbog dotrajalosti,zato apelujem da se i tu nešto poradi jer kontejneri su dotrajali,neoprani,usmrdeli,tako da bi nova vozila višestuko doprinela kvalitetu vazduha.
  • Ime: Gorana