Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

15. oktobar 2020.

„Ako ja radim, rade svi u porodici, kad ja ne radim – ne radi niko“ – rečenica je kojom jedna od članica Udruženja poljoprivrednica „Dukat“ iz Kraljeva opisuje ulogu i položaj žena na selu

Žene na selu - mnogo rade, manje su plaćene, nemaju iste mogućnosti kao muškarci. Većina žena koje žive na selu preopterećena je poslovima u domaćinstvu, nemaju uslove za brigu o svom zdravlju. Mnoge od njih nemaju ni zdravstveno, ni penzijsko-invalidsko osiguranje, pa im je u starosti penzija neizvesna ili – ako je uopšte imaju, nedovoljna  da od nje pristojno žive.

Današnji datum – 15. oktobar, Međunarodni dan žena na selu, obeležen je u Kraljevu sa predstavnicama Udruženja poljoprivrednica grada Kraljeva „Dukat“. Sa njima su razgovarali zamenik gradonačelnika Kraljeva Vukman Rakočević i predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Lidija Pavlović.

Razgovor sa članicama Saveta za rodnu ravnopravnost i predstavnicama Udruženja „Dukat“ – osnovanog pre oko godinu dana, bio je najviše usmeren na teme koje njima najviše znače – potreba edukacije i umrežavanja, ali i tome kako lokalna samouprava može da doprinese ekonomskom osnaživanju žena na selu.

Rakočević je podsetio da su lokalna samouprava i Minstarstvo za demografiju i populacionu politiku, u protekle dve godine, kao jednu od mera za pomoć ženama na selu, davali bespovratna sredstva od 250.000 i 300.000 dinara ženama koje su nosioci poljoprivrednih gazdinstava na selu.

- Naš zadatak je da razgovaramo o daljim načinima kako da ovu oblast učinimo boljom i da svim ženama na selu pomognemo u radu i prezentaciji onoga što su plodovi njihovog rada, a grad će se truditi da im pomogne u skladu sa svojim mogućnostima - naglasio je zamenik gradonačelnika Kraljeva.

U Kraljevu nema mnogo poljoprivrednih gazdinstava registrovanih na žene (do aprila ove godine – zvanično 43). Lidija Pavlović, predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva podsetila je da je upravo od ovog Saveta prošle godine potekla inicijativa za osnivanje Udruženja „Dukat“.

- Važno je da poljoprivrednice budu udružene, jer će tako moći više da ostvaruju u domenu svojih proizvodnih aktivnosti i da se lakše umrežavaju sa udruženjima koja postoje u našem okruženju. One imaju želju i inicijativu da stvari, kada su u pitanju žene u poljoprivredi, promene - izjavila Pavlović.

Ona je dodala da ne treba zanemariti ni gazdinstva koja su registrovana na muškarce jer i u takvim domaćinstvima veliki deo posla obavljaju žene.

Članice udruženja „Dukat“ danas su istakle da su za njih važne edukacije i umrežavanje, jer će, kako procenjuju, na taj način dobijati nove ideje i veće mogućnosti da ih realizuju. Zamenica predsednice Udruženja „Dukat“ Ivana Janković istakla je da je ono što njima sada najviše nedostaje - prostor gde bi mogle da prezentuju svoje proizvode i da, bez posrednika, direktno prodaju potrošačima proizvode svog rada.

Poljoprivrednica Mila Milovanović, članica udruženja „Dukat“ podvukla je da, „kad žene imaju novca u kasi, kući ili džepu – sve ide mnogo bolje“:

- Projekat koji smo ove godine predložile nije podržan od strane gradskih vlasti. U kasi imamo nula dinara, ali mi razmenjujemo iskustva sa ženama na selu koje imaju više iskustva od nas baš zato što želimo da učimo – istakla je milovanović, podvukavši da žene na selu postoje i rade svih 365 dana u godini, a ne samo na današnji Međunarodni dan žena na selu.

Na pitanje da li je u Srbiji rad žena na selu zaista nevidljiv, odnosno, koliko je proznat u njihovim porodicama i u društvu uopšte, naša sagovornica odgovra:

- Ja ako radim, rade svi, a ako ja ne radim – ne radi niko. Zavisi od godine, ali sve zavisi od „salda“. Ako je „saldo“ nla, onda je i uspeh – nula – poručila je Milovanović.

ZAŠTO JE BAŠ 15. OKTOBAR – SVETSKI DAN ŽENA NA SELU?

Međunarodni dan žena na selu Ujedinjenih nacija odaje počast ulozi žena na selu i isticanjem važnosti seoskih žena u unapređivanju poljoprivrednog i ruralnog razvoja širom sveta.

Prvi međunarodni dan žena na selu obeležen je 15. oktobra 2008. Ovaj dan prepoznaje ulogu seoskih žena, uključujući i autohtone žene, u jačanju poljoprivrednog i ruralnog razvoja, poboljšanju hrane i iskorenjivanju ruralnog siromaštva.

Ideja o  odavanju počasti ženama na selu posebnim danom usvojena je na Četvrtoj svetskoj konferenciji o ženama u Pekingu, u Kini, 1995. godine.

Predloženo je da se 15. oktobar obeležava kao „Svetski dan žena na selu“, koji pada uoči Svetskog dana hrane, kako bi se istakla uloga seoskih žena u proizvodnji i obezbeđenju kvaliteta hrane.

       M. M. D.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

3 Comments

 • Gost - Gost

  Gost - Gost

  Žene na selu su pravi heroji u svakom pogledu. Žive nam bile!!!
  • Ime: Gost
  • Gost - Vuk

   Gost - Vuk

   Žene su heroji kad protestvuju zbog malog dečijeg dodatka, zbog nasilja u porodici i društvu, kad protestvuju protiv rata i diskriminacije, kad protestvuju protiv zagađena životne sredine,kad protestvuju da rata ne bude, kad protestvuju  za sve za ono što muškarci ne smeju ili nisu smeli, To su žene i majke!
   • Ime: Vuk
 • Gost - Bojan

  Gost - Bojan

  Kad stranka osnuje i predsedava udruženjem građana onda je to slepa ulica ka uspehu pojedinca. To i vidimo kako interesne grupe upravljaju raznim segmentima društva a sve na štetu građana. 
  • Ime: Bojan