Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

15. oktobar 2020.

Međuopštinska organizacija Saveza slepih u Kraljevu iskoristila je 1.700.000 dinara dobijenih na konkursu Ministarstva za rad, za projekat adaptacije i opremanje prostora koji je, danas, na Dan belog štapa svečano otvoren

Današnji datum, koji se u svetu obeležava kao Međunarodni dan belog štapa, Međuopštinska organizacija Saveza slepih u Kraljevu, izabrala je za otvaranje adaptiranih prostorija na adresi IV kraljevački bataljon 5. Oni su na konkursu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, za projekat za adaptaciju i opremanje prostorija dobili oko 1,7 miliona dinara, koje su iskoristili za renoviranje, rekonstrukciju i opremanje prostora od 60 kvadratnih metara.

Prema rečima Ranka Vukovića, predsednika Saveza slepih želeli su da prostor bude funkcionalan. U prostoru postoji salon za masažu, gde će slepi i slabovidi  fizioterapeuti moći da se zaposle ili da, preko javnih radova Nacionalne službe za zapošljavanje obavljaju posao. Postoji i klub u kojem planiraju da organizuju radionice, obuke, okrugle stolove i druge aktivnosti. Izdvojena je i kancelarija, za administrativni deo posla. rekonstruisani su toalet i  mala kuhinja.

Uz zahvalnost Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i lokalnoj samouravi, Vuković se posebno zahvalio Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom, koji je u vreme pandemije, kada se svi suočavaju sa ekonomskom krizom, izdvojio značajnu svotu novca da pomogne ovaj projekat.

- Zahvalnost dugujemo i lokalnoj samoupravi, koja nam je dala prostor u zakup po simboličnoj ceni, nakon što smo za njega plaćali ekonomsku cenu. Gradonačelnik erzić je imao sluha i izašao nam u susret, što nam zaista puno znači – kazao je predsednik udruženja, napomenuvši da su svi angažovani na projektu radili od srca, kao svoju kuću, što i nije daleko od istine budući da se projekat zove „Naša druga kuća“.

Prema  oceni Vukovića, položaj slepih i slabovidih osoba polako se popravlja, jer je pre nekoliko godina urađena prva taktilna staza, a onda i prvi  zvučni semafori.

- Ima još problema u školstvu, zdravstvu, zapošljavanju, ali, u saradnji sa Gradskom upravom, ministarstvima, trudićemo se da probleme rešavamo u hodu i da Kraljevo zaista postane bolje mesto za život slepih ljudi i uopšte osoba sa invaliditetom – izrazio je nadu Vuković.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić zahvali oje Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja što je omogućilo realizaciju ovog projekta.

- Trudili smo se da slepim i slabovidim osobama pomognemo kroz projektno finansiranje udruženja, a nadam se da ćemo u budućnosti imati još više razumevanja kako bismo svakom građaninu Kraljeva omogućili dobar život – poručio je Terzić.

Zvučni semafori do sada su instalirani kod Auto-moto saveza i zgrade poznatije kao„Lesnina“, a uskoro bi trebalo da budu instalirani na još četiri gradske lokacije, jer su preko Gradskog saveta za bezbednosti saobraćaja za to – sredstva obezbeđena.

Marija Ristić Markov iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja istakla je da je za nepune tri godine rekonstruisano više od 80 objekata udruženja osoba sa invaliditetom, koje su opremljene modernim i savremenim nameštajem i računarskom tehnikom.

- Pokrenuli smo kampanju „Srbija bez barijera“, koja ima za cilj da sve ono što radimo na unapređenju polažaja ove osetljive kategorije građana bude vidljivo i prepoznatljivo i pod jedinstvenim vizuelnim identitetom. Finansirali smo i postavljanje više od 100 rampi u više od 40 lokalnih samouprava. Ponosni smo na biblioteku u okviru Saveza slepih Srbije u Beogradu, u kojoj smo rekonstruisali magacin, opremili ga odgovarajućim policama za smeštaj Brajevih knjiga, koje su zaista velika riznica – kazala je Ristić.

Renovirane prostorije Saveza slepih i slabovidih osveštali su sveštenici Eparhije žičke.

           M. M. D

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments