Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

16. oktobar 2020.

Već duže vreme oko 600 korisnika je na spisku za besplatan obrok u kuhinji kraljevačkog Crvenog krsta; zahvalni su, ali većina ne žele da ih iko vidi u redu za obrok zahvaljujući kojem - nisu gladni

U 77 narodnih kuhinja širom Srbije, svakog dana za - po pola litre kuvanog jela i pola kilograma hleba dolazi oko 33.000 najsiromašnijih građana Srbije, među kojima su – prema podacima, skoro trećina - deca.

Broj najmlađih se, naravno menja, jer neki postaju punoletni, pa prestaju da budu korisnici, ali se uključuju novi. Broj korisnika Narodnih kuhinja ne zavisi samo od potreba već i od mogućnosti. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja finansira nabavku desetak osnovnih namirnica za pripremu obroka, kao što su brašno, ulje, pasulj, pirinač, testenine, grašak, boranija, so, začini i mesne konzerve.

Pogledajte video:

Već duže vreme Narodna kuhinja Crvenog krsta Kraljevo ima oko 600 korisnika, kaže Rajko Krejović, upravnik Narodne kuhinje u Kraljevu:

- Tako je već jedan duži period. Imamo i tridesetak korisnika na čekanju, kao  i dvadesetak njih koji sačekaju da se redovna podela obroka završi od 10 do 11 časova. Ako nam posle 11 sati preostane hrane, mi im je podelimo.

Začuđujuće je da najviše korisnika Narodnih kuhinja ima u Vojvodini, koja je oduvek bila najveća žitnica. U redu danas, na Svetski dan zdrave hrane – korisnici različitih godišta i izraza lica koje im je dao život. Neki nemaju nikakva primanja, drugima su penzije toliko male da im, kako kažu, nisu dovoljne ni za lekove. Mnogi svakog dana dolaze čak i iz sela koja nisu tako blizu, zato što je taj obrok jedino što će pojesti tog dana. Vikendom – obroka iz Narodne kuhinje nema, pa im, kako kaže upravnik Krejović, pojačaju obrok petkom.

On dodaje da su im, tokom epidemije, mnogo pomogli i kraljevački privrednici koji su obezbedili namirnice i tako pomogli da obroci za najsiromašnije budu kvalitetniji.

- Sada su samo dva od pet obroka, koliko ih ima tokom nedelje – bez mesa: testenine sa sirom i pasulj. Svi ostali obroci spremaju se sa svežim mesom: piletinom, svinjetinom ili govedinom. Našim korisnimcima kompanija Eurotaj donirala je i 2.400 farmerica – ističe upravnik Krejović.

Izvinite, jeste li završili snimanje?“ – pitao me je danas ispred kraljevačke Narodne kuhinje jedan korisnik koji je došao po svoj obrok, jer ne bi da kamera to zabeleži. Kažu nam da je bio radnik propalog kraljevačkog giganta, a kad je propalo preduzeće – i njegov život je krenuo nizbrdo. Danas živi sa nepokretnim roditeljima i ne samo da o njima brine, već i o još dve porodice čiji se stariji članovi teško kreću, pa im on svakog dana donosi obroke iz Narodne kuhinje.

Najbezbrižnija u redu su deca. Govore u glas kako svi slično žive: višečlane porodice koje nemaju ni najosnovnije i bukvalno bi gladovale da nije obroka iz Narodne kuhinje. Zadovoljni su jelima koja dobijaju, traže da vide kako izgledaju na fotografijama, a onda veselo odlaze.

U Srbiji se godišnje baci skoro 250.000 tona hrane, a jedna trećina dolazi iz domaćinstava, pokazalo je istraživanje Institutu za prehrambene tehnologije iz Novog Sada. Svaki građanin Srbije, bez obzira na uzrast, kaže ovo istraživanje - godišnje baci 35 kilograma hrane vrednosti oko 20.000 dinara.

Zato, ako vam ostane hrane, setite se da možete, kao što mnogi i rade, da je podelite korisnicima Narodne kuhinje u Kraljevu – ispred zgrade u kojoj se kuhinja nalazi u vreme predviđeno za podelu obroka ispred (svakog radnog dana između 10.00 i 11.00 časova).

Zbog zakonskih regulativa, zaposleni u Narodnoj kuhinji nemaju pravo da dele hranu koju su, sa željom da pomognu, doneli građani, jer - obroci koja se dele u sklopu Narodne kuhinje moraju da poseduje sertifikat o ispravnosti.

- Postoji rizik da u hrani koju donose sugrađani ima kvarljivih sastojaka, pa za bezbednost te hrane mi nikako ne možemo da garantujemo. Ipak, godinama unazad, ljudi ispred prostorija Narodne kuhinje dele hranu koja im preostane. Bude tu i pravih đakonija: torti, salata, ribe, što naši korisnici sa zadovoljstvom prihvataju - kaže Krejović i koristi priliku da pozove sve one koji imaju viškove hrane bezbedne za upotrebu, da je ne bacaju u đubre, već da obraduju one kojima je to potrebno

Glad je, kažu, stalan gost u kući siromašnih, a prazne se šake lako zgrče u pesnicu. U svetu u kojem nema pravde – siromašnih ima, ponekad i zbog toga što ima previše bogatih.

      M. M. D.

       

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Dejan

  Gost - Dejan

  Svojevremeno je naša, nazovi, premijerka govorila da u Srbiji nema gladnih......
  • Ime: Dejan
 • Gost - zli

  Gost - zli

  Ko je zapalio  ambulantno vozilo. Dosta je terora.
  • Ime: zli