Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

16. oktobar 2020.

U okviru Evropske nedelje demokratije učenike Šumarske škole u Kraljevu zanimalo je: kako da budu aktivnije uključeni u proces odlučivanja, postoji li statistika koliko mladi glasaju, ali i mnoge druge teme...

 „Evropska nedelja lokalne demokratije“ obeležava se od 12. do 18. oktobra, a cilj joj je da podiže svest građana o načinu rada lokalnih vlasti i da ih informiše o mogućnostima učešća u lokalnim procesima donošenja odluka. Tim povodom, Šumarsku školu u Kraljevu su posetili i sa đacima razgovarali gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, njegov pomoćnik za omladinu i sport Nikola Radević, predstavnici Kancelarije za mlade – Nikola Pantović i Boško Mačužić i rukovodilac Službe za upravljanje projektima i lokalno ekonomski razvoj Gradske uprave Mirjana Prodanović. Učenici su dobili i prateći propagandni materijal.

Gradonačelnik Kraljeva ocenio je da je važno da se sa mladim ljudima razgovara o njihovom učešću u političkom životu:

- Učenici i studenti treba da se uključe u političke procese i u rešavanje problema od najnižeg nivoa, da rešavaju pitanja od značaja za lokalnu zajednicu. Zato je važno da razumeju da je politika i to - kako urediti svoj životni prostor, kako rešiti ekološke probleme, kako zaposliti ljude, poboljšati način funkcionisanja škola i  fakulteta.

Terzić je konstatovao da mlade mnogi neopravdano smatraju nezrelima i neadekvatnim sagovornicima, a da oni, zapravo, udruženi, i uvereni da mogu da budu pokretači promena, mogu značajno da utiču na mnoge stvari.

- Potpuno je normalno da mladi ljudi žele određene promene, da žele da poboljšaju svoj život i život svojih porodica. Upoznao sam prethodnih nekoliko godina mlade ljude koji znaju kakva je situacija i u našoj zemlji, i u svetu, i pokušavaju da promene stvari sa kojima se ne slažu, mlade koji veoma dobro promišljaju o najznačajnijim društvenim pitanjima, koji postavljaju izuzetno zrela pitanja. Podržavam mlade ljude koji nastoje da konstruktivnim predlozima poboljšaju način funkcionisanja čitavog političkog sistema – kazao gradonačelnik Kraljeva.

Učenici Šumarske škole postavili su brojna pitanja gradonačeniku i njegovim saradnicima. Interesovalo ih je kako gradska vlast funkcioniše, kakve su nadležnosti gradonačelnika, odbornika i drugih predstavnika lokalne vlasti. Pitali su i kako mogu da budu aktivnije uključeni u proces odlučivanja, da li postoji statistika koliko mladi glasaju, da li bi mogao da postoji interaktivni veb-sajt kako bi mladi imali mogućnost da se informišu o raznim temama, da li mogu da očekuju povećanje broja visokoškolskih ustanova u Kraljevu, a izrazili su želju da imaju međunarodnu saradnju sa vršnjacima...

Predstavnici Kancelarije za mlade su učenicima Šumarske škole predstavili i digitalnu platformu za izveštavanje U-Report, koju je kreirao UNICEF. Ona predstavlja glasove mladih, promoviše njihovo učešće u stvaranju pozitivnih društvenih promena i pojačava dijalog između mladih i donosilaca odluka. Registrovanjem putem aplikacije Viber, potom popunjavanjem anketa sa pitanjima o obrazovanju, zapošljavanju, socijalnoj inkluziji mladih, zdravlju, bezbednosti odnosno Covid situaciji, kulturi, mobilnosti i informisanju, aktivnom učešću mladih u društvu i volonterskom radu, mladi imaju priliku da utiču na unapređenje svog položaja, a podaci dobijeni iz anketa se dele sa zajednicom i donosiocima odluka za bolja strateška i programska rešenja.

Direktor Šumarske škole Zoran Nikolić zahvalio se što su učenici Šumarske škole izabrani da upoznaju predstavnike grada, jer ovu školu pohađaju mladi iz cele Srbije, svih nacionalnosti, a uključeni su i u brojne projekte, rad raznih institucija i učeničke zadruge.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Dejan

    Gost - Dejan

    Obratio im se gradonačelnik koga nisu birali građani Kraljeva već šef vladajuće bulumente, i sada deci pričaju o demokratiji......
    • Ime: Dejan