Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

30. avgust 2016.

Od države dobili otpremnine 200 evra po godini staža, a sa tim novcem se ne počinje biznis, nego vraćaju dugovi; u Kraljevu je takvih 2.584

Od početka godine oko 85.000 radnika proglašeno je tehnološkim viškom i svi oni su dobili otpremnine od 200 evra po godini radnog staža. Oni su ujedno kao „nova armija” nezaposlenih stigli na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje. Po podacima NSZ-a, do kraja prošlog meseca na Biro rada pristiglo je tačno 83.666 radnika koji su u svojim firmama proglašeni tehnološkim viškom, a među njima je čak 55.197 muškaraca.

Najviše radnika proglašenih tehnološkim viškom na evidenciju NSZ-a pristiglo je iz Beogradskog okruga – 15.382. Sledi Novi Sad s 3.744, Kragujevac – 3.593, Kraljevo – 2.584, Kruševac – 2.468, Čačak – 1.816. Na teritoriji ostalih opština i gradova na evidenciju NSZ-a pristiglo je između 200 i 400 radnika proglašenih tehnološkim viškom.

Većini onih koji su proglašeni tehnološkim viškovm pripada i novčana nadoknada Nacionalne službe za zapošljavanje u toku godinu dana, a nekima i dve. Taj novac izdvaja se iz buyeta Srbije, tako da država i nakon što im isplati otpremninu za minuli rad, preuzima brigu o njima još najmanje godinu ili dve.

Veliki problem predstavlja i podatak da radnici koji su ostali bez posla zbog proglašenja za tehnološki višak otpremnine troše da „zakrpe” rupe u kućnom buyetu, a ne za samozapošljavanje ili ulaganje u novo radno mesto. Istraživanja su pokazala da bivši radnici nekadašnjih industrijskih giganata, čak i kada se odluče da ulože novac dobijen od otpremnine u privatni posao, uglavnom biraju trgovinu ili uslužnu delatnost. Za samu proizvodnju se malo ko odlučuje, a izuzetak bi mogla biti poljoprivreda jer ima radnika koji su za dobijeni novac kupili voćnjake, malinjake, uzgajališta pečuraka, pčelarstvo...

Sami radnici koji su dobili otkaz zbog toga što su postali tehnološki višak u firmama u kojima su godinama radili tvrde da novac koji su dobili nije dovoljan za pokretanje bilo kakvog privatnog biznisa, kao i to nisu svi stvoreni da budu biznismeni. Dodatni razlog su im socijalni uslovi koji od njih traže da novac koriste za goli život, a kada to učine, ne ostaje im više ništa za ulaganje.

Ni onda ni sada

Radnici koji su poslednjih meseci proglašeni za tehnološki višak tvrde da se otpremnine koje dobijaju ne mogu porediti s onima koje su nekada dobijali radnici privrednih giganata i koje su bile i po nekoliko desetina hiljada evra.

Uostalom, istraživanja su pokazala da ni tada radnici otpremnine nisu uložili u nove biznise i otvaranje sopstvenih radnih mesta, već su za njih kupovali nekretnine, belu tehniku, automobile...

autor: Lj. Malešević

izvor : Dnevnik (http://www.dnevnik.rs/ekonomija/s-otpremninama-se-ne-ide-u-biznis-vec-na-biro)

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments