Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

18. septembar 2016.

Marina Babić iz Štulca kod Vrnjačke Banje odvažila se da postane preduzetnica uz subvenciju NSZ, pa sada u čokolateriji „Nina“ stvara magiju od čokolade

Bog je, kaže jedna grčka mudrost, anđelima dao krila, a ljudima – čokoladu. Ona se pravi od semenki koje rastu u mahuni na drvetu Theobroma cacao, što u prevodu znači “hrana za bogove”. U svetu čokolade Marina Babić iz Štulca kod Vrnjačke Banje pronašla je sebe. Možda je i čokolada pronašla Marinu, ali to više nije važno, jer su njih dve sada najbolje prijateljice, zato što čokolada u Marininim rukama dobija božanske ukuse i oblike koje Marina osmisli.

A Marina čokoladu pretvara u salonske cipelice, damske torbice, čokoladne šoljice,cvetove, mišiće koji grickaju sir, slatke kobasice (sa medom, brusnicom i lešnikom) koje, ne samo po obliku, nego i po preseku, izgledaju kao prave, ljute, mesnate domaće kobasice.

Pravi Marina još štošta od čokolade, bele i crne, najfinije belgijske. I samo od  nje, jer je, iako naravno najskuplja, ona i najlakša za rad. Napraviće vam sve što poželite, iako je ona najponosnija na kombinaciju salonskih čokoladnih cipelica i čokoladnih „firmiranih“ kovčežića.

Marina, koju gotovo svi zovu Nina, pa otuda i naziv čokolaterije, završila je Visoku hotelijersku školu u Beogradu kao najbolja u generaciji. Dobila je ubrzo .posao u rezidenciji Mila Đukanovića, radila u elitnom hotelu „Splendid“ u Bečićima, a onda je zbog porodične situacije morala da se vrati u rodno mesto. Radila je potom u fabrici „Prva petoletka“ posao koji je nije kreativno ispunjavao, a onda je početkom 2016. godine, tranzicija i Marinu ostavila bez radnog mesta.

- I pre toga sam želela da radim za sebe, a ne za druge, da iskoristim znanje stečeno na fakultetu i praksi. Čokolada mi je oduvek bila izazov, pa sam posle par meseci renoviranja jednu prostoriju u našem domu pretvorila u svoju radionicu, registrovala radnju za proizvodnju pralina, figura od čokolade i kolača – prepričava Marina kako je izgledao njen ulazak u svet vlastitih čokoladnih proizvoda.

Svi proizvodi koji su njenih ruku delo specifičnog su izgleda, rad na njima zahteva znanje i iskustvo, a oblike osmišlja uglavnom sama, kao i čitav put od sirove čokolade do pakovanja proizvoda. Nešto slično videla je prilikom posete sestri koja živi u Ljubljani, a onda se potrudila i da ukuse svojih čokoladnih proozvoda prilagodi ukusima našeg kraja.

- Mnogi su poželeli cipele i torbe od čokolade, one izazivaju i najviše pažnje gde god da se pojavimo, kao što je bilo i ovog leta na glavnoj promenadi u Vrnjačkoj Banji, ali proizvodim i desetak vrsta pralina različitog ukusa (biber, narandža, karamela, lešnik), pravim i figurice od čokolade za decu. Koristim isključivo belgijsku čokoladu zato što je najlakša za rad i ima najduži rok trajanja, pa tako čokoladnu cipelicu možete da pojedete tek posle godinu dana – pojašnjava Marina.

Crna belgijska čokolada sadrži 70 odsto kakaoa, 20 odsto soja lecitina, a ostatak je vanila. Bela sadrži buter krem i visok procenat kakaoa.

- Za proizvodnju jedne cipele koja ima težinu oko 150 grama potrebna su mi dva sat, počev od topljenja čokolade, tokom kojih kalup više puta podmazujem i hladim. Kada proizvod bude gotov, sledi dekoracija, po željama naručioca, a čokolada može da bude različitog ukusa: karamel, kapućino, po želji – kaže Marina.

Jedno od proizvodnih pakovanja je sladak čokoladni doručak težak 300 grama: kobasica, parče sira i jaje, kojim, kaže Marina, možete da „prevarite“ ukućane koji će, po izgledu onoga što im se nalazi na stolu, poverovati da će „omastiti brkove“, a onda, prilikom prvog zagriza, osetiti ukus najfinije čokolade. „Sir“ i „jaje“ su, naravno, od bele čokolade.

- Čokoladne torbice ili koferčiće teške 300 grama koje pravim od bele mlečne ili crne čokolade, po želji kupca mogu da punim raznim pralinama, a neki ih kupuju i za dekoraciju na torti – otkriva naša sagovornica, navodeći da cipele i tašne najčešće naručuju za svečane događaje, rođendane, punoletstva, svadbe.

U poslu koji radi edukacija je neophodna, a na tom planu, kaže, veliku pomoć joj pružaju iz preduzeća „Puratos“ od kojeg nabavlja pravu belgijsku čokoladu. Ulazak u preduzetničke vode podrazumeva velike troškove i ulaganja, pa je oslonac na početku našla u subvenciji – 180.000 dinara, koliko je dobila od filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Kraljevu.

- Osim subvencije, u početak posla uložila sam i otpremninu koju sam dobila prilikom odlaska iz „Prve petoletke“, kao i deo svoje ušteđevine – navodi Marina, dodajući da je na samom početku imala strah, ali da veruje kako uz trud, upornost i podršku porodice uspeh neće izostati.

Prema njenim rečima, rad u sopstvenoj firmi izaziva pravo zadovoljstvo i zato poziva sve mlade ljude da se obrate Nacionalnoj službi za zapošljavanje, posavetuju, a onda i da se ako im se ukaže prilika, oprobaju u sopstvenoj preduzetničkoj priči.

- Put do dobijanja subvencije NSZ podrazumeva dvodnevnu obuku za pisanje biznis plana i njegovu izradu, nadležni nakon toga biznis planove ocenjuju i to je sve što treba da uradi svako ko se odluči za samozapošljavanje – pojasnila je proceduru Marina, koja se filijali NSZ prijavila u januaru, a u junu je već imala svoju radnju.

Osim proizvodnje čokoladnih proizvoda, od kojih svaki ima deklaraciju, Marina se bavi i keteringom, dostavljajući slane đakonije (roštilj, kanapei, salate, sendviči) za slavlja, promocije, prezentacije u okolini. Zapazili su je i sa TV „Prva“, pa je nedavno bila gost emisije „Praktična žena“ koja za nedelju dana treba da bude prikazana, a odmah posle prvog usledio je poziv i za novo gostovanje!

Nije Marini lako, trudi se da napravi da potražnje za njenim proizvodima bude tokom čitave godine i ponavlja svima koji se plaše da sami probaju da razviju svoj biznis da - ne oklevaju. Šta ima lepše nego kad ste sami sebi i šef, i radnik, kad sami određujete svoje radno vreme, prilagođavajući ga ostalim obavezama?

Marina dobro zna da su svi veliki biznisi zapravo – mali biznisi koji su uspeli. Od drugih se razlikuje po tome što na putu do uspeha hoda, na štiklama, ali sigurnim hodom,  u čokoladnim cipelicama!

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

3 Comments

 • Gost - Maria

  Gost - Maria

  Kako mogu da narucim torbicu?
  • Ime: Maria
  • Gost - Marina

   Gost - Marina

   Čokoladne proizvode možete poručiti na telefon 060/1473434
   • Ime: Marina
 • Gost - Marina

  Gost - Marina

  Gde mogu da se nabave kalupi u obliku cipele?
  • Ime: Marina