Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

25. septembar 2016.

Zoran Popović iz Kraljeva u Afriku je otišao zbog posla, a dobio nove prijatelje, upoznao savanu, peca u reci punoj krokodila i, čak i tamo može da uživa u gulašu i čvarcima

Kraljevčanin Zoran Popović već skoro dve godine živi i radi u Africi, a o tom delu svog života, iako je daleko od kuće i odvojen od porodice, govori sa osmehom na licu, jer je uz dobar posao, dobio za prijatelje i fudbalere lokalnog kluba, koje je svojim sredstvima – kompletno opremio.

- Otišao sam sticajem srećnih okolnosti, poslodavci iz jedne evropske zemlje tražili su mašince, pa sam najpre mesec dana radio u Ruandi, a sada sam već skoro godinu i po dana u Ugandi - kaže Popović.

U Kraljevu ga znaju kao Popa, a iako o samom poslu zbog politike kompanije ne može da govori puno, sa ponosom priča da u fabrici za preradu rude kalaja radi na montaži i probama mašina i alata. Evropski investitori uložili su, kaže Pop, ogroman novac u opremanje fabrike u Ugandi u kojoj se taj posao donedavno radio na vrlo primitivan način, a uskoro će biti otvorena fabrika u čijem opremanju je, kako kaže,on učestvovao „od prvog šrafa“.

U pitanju je oblast Katanga, pa Pop tako zove i svoju „afričku avanturu“ koja je, posle beznađa u kojem su ga ostavile bivše firme – “Magnohrom” i “Fabrika vagona”, postala mnogo više od toga, jer je dobio tretman dostojan čoveka. Svoje slobodno vreme, posle šestodnevne radne sedmice, nedeljom pored pecanja, provodi i u društvu Afrikanaca koji rade u istoj firmi i igraju fudbal u lokalnom timu.

- Želeo sam da poboljšam uslove koje imaju, pa sam im poklonio komplete dresova i šorceva, sportskih čarapa, lopte, pomažem koliko mogu - kaže Pop, dodajući da im sada nosi i tri para obećanih kopački, jer oni sebi ne mogu da ih priušte, iako igraju odličan fudbal u klubu koji postoji 25 godina.

Tako sada mladi afrički fudbaleri nose žuto-crne dresove na kojima sa prednje strane stoji ispisano ime pekare „Mladi radnik“ iz Kraljeva (koja je delom sponzorisala Popovo dobro delo), a na leđima im piše – FC Katanga.

Kako je Uganda engleska kolonija, tamo najviše prate englesku ligu, a najviše vole „Arsenal“ i „Mančester Junajted“.

- Ti mladi fudbaleri koji imaju po dvadeset i neku godinu nikada nisu bili van svog sela, čak ni u okolnim mestima, pa sam jednom došao na ideju da ih odvedem u najbliži, 80 kilometara udaljen grad Mbarara, gde smo utakmicu igrali na gradskom stadionu - prepričava Pop, prisećajući se koliki je to bio doživljaj za mlade fudbalere koji su u toj utakmici – pobedili.

O Srbiji u ovoj zemlji ne znaju puno, najčešće misle da je u pitanju jedna od država bivšeg SSSR-a ali se silno vesele uz srpsku muziku.

Video koji je Pop snimio, a na kojem Afrikanci, kao apsolutni sluhisti, radeći igraju i imitiraju svirku na gitari u ritmu pesme „Vrati mi se, nesrećo“ grupe „Miligram“ – već je obišao svet nakon što je okačen na You Tube.

Zoran je prezadovoljan uslovima koje ima u, kako kaže, velikoj, ozbiljnoj, odgovornoj i profesionalnoj evropskoj kompaniji koja je poslodavac, od pre nekoliko meseci i njegovom sinu Ognjanu. Odlučio se Zoran da i sina povede sa sobom baš zbog činjenice da im je sve obezbeđeno, ali je način na koji poslodavci poštuju i uvažavaju radnike bio – presudan. Sa Zoranom je ovaj razgovor pravljen neposredno pred njegov povratak u Ugandu, gde će početkom oktobra na otvaranje fabrike doći i predsednik Ugande Joveri Museveni.

Srbi su, kažu, tamo poznati kao vrlo vredni radnici, a u Zoranovoj organizaciji sada su tamo još dvojica Kraljevčana. Naši ljudi, prema oceni poslodavaca, kvalitetno odrađuju povereni posao, pa se na ulazu u fabriku za preradu kalaja sada, uz evropske i zastavu Ugande, vijori i srpska zastava, što naše ljude tamo čini ponosnim.

Svoje slobodno vreme Pop je do sada iskoristio da tri puta ode na safari, jer smatra da bi ne otići na safari u Africi, bilo isto kao i otići na more, a ne okupati se.

-Fascinantan doživljaj je videti sve te afričke životinje kako se slobodno kreću u prirodi, a sam pogled na savanu je nešto što se ne zaboravlja! -  prenosi Pop svoje utiske, napominjući da je i pecanje u Africi specifičan doživljaj.

Jer, obližnja reka Kigera, koja predstavlja granicu sa Tanzanijom, puna je ribe, ali i krokodila.

- Nisu ribolovačke priče, niti anegdote, pecamo iz pik apa koji spustimo do reke, a onda postavimo stolicu ili stojeći pecamo. Ribe koliko hoćete, pa večeru obezbedite za tili čas - kaže Pop.

Hranu im sprema Afrikanac koji je nekada isti posao radio za radnike „Energoprojekta“, pa ne oskudevaju ni u čemu, jer na meniju ima prasetine, jagnjetine, junetine, a kuvar sprema i srpsku gibanicu, razvija kore, sprema gulaš i čak i – cedi čvarke! 

Zoranova supruga Jasna početkom naredne godine prvi put će posetiti supruga u Ugandi. Želi da vidi gde on, šta i kako radi i jedva čeka da i sama oseti čari safarija. Iako porodica trpi zbog razdvojenosti (drugi sin, Đorđe, radi u Americi), a osmogodišnja kćerka Maša je najtužnija kada se rastaju, svi znaju da je svaka žrtva s razlogom i da su godinama gradeći pravi dom sebi omogućili da, zapravo, uvek budu zajedno, ma koliko ih hiljada kilometara delilo. Ljudi su, kažu, nevidljivim nitima najčvršće vezani, a Popovići su pravi dokaz za to.

                                                            M. M. D.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

4 Comments

 • Gost - Skale

  Gost - Skale

  Bravo Popeee
  • Ime: Skale
 • Gost - dzola

  Gost - dzola

  Prica je super. A o tvojoj ulozi u toj prici nemam komentar. Ti si moj brat. Poznavajuci te nisam ni pomisljao da ces biti statican i da neces dati maksimum sebe i u poslu i u slobodno vreme. Merodavan sam da komentarisem tezinu odvojenosti od porodice, ali poznavajuci te, znam da ces izdrzati sve dok se ne steknu odgovarajuci uslovi da opet budete zajedno. Hrabro napred koliko god bude trebalo. Voli te brat.
  • Ime: dzola
 • Gost - Pop Afrika

  Gost - Pop Afrika

  Pozdrav iz Katange.
  • Ime: Pop Afrika
  • Gost - Boban

   Gost - Boban

   Pope, evo me stizem u Kampalu.
   Mozes li da dodjes da se vidimo?
   Boban
   • Ime: Boban