Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

8. maj 2017.

Organizacioni odbor naučnog skupa čiji će domaćin u septembru biti Kraljevo formiran je danas, a članovi tog tela dogovorili su aktivnosti predviđene za obeležavanje osam vekova od krunisanja Stefana Prvovenčanog u Žiči

Organizacioni odbor Međunarodnog naučnog skupa „Srpska kraljevstva u srednjem veku“, konstituisan je danas, a izabrani su i članovi Naučnog odbora.

Predsednik Organizacionog odbora gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić i predsednik Naučnog odbora prof. dr Siniša Mišić, istoričar, sa beogradskog Filozofskog fakulteta, sa ostalim članovima, na prvom sastanku, dogovorili su se oko zadataka i predviđenih aktivnosti Odbora u vezi sa organizacijom naučnog skupa, koji će, povodom 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog, biti održan u septembru u našem gradu.

Siniša Mišić šef Katedre za istoriju srpskog naroda u srednjem veku sa istorijskom geografijom na Odeljenju za istoriju begradskog Filozofskog fakulteta podsetio je da je krunisanjem Stefana Nemanjića (kasnije Stefana Prvovenčanog) 1217. godine, Srbija dobila međunarodno priznanje, pun suverenitet i punu državnost.

Ovaj skup, prema oceni organizatora, ovaj naučni skup neće biti važan samo za Kraljevo i istoričare, već i za celu zemlju, jer je u pitanju veliki jubilej kojim svaka država koja drži do svoje državnosti, istorije i postojanja treva da se ponosi.

Događaju će prisustvovati 30-ak naučnika iz zemlje i inostranstva, profesori univerziteta, naučni saradnici, savetnici istorijskih instituta iz Srbije i inostranstva.

- Ova oblast istražena je više nego neke druge, ali je problem, u naučnom smislu, sa srednjim vekom što nema novih izvora. Ipak, uvek ima čitanja izvora na novi način, postavljanja novih pitanja starim izvorima i razvijanja pograničnih oblasti nauke koje nisu bile razvijene do sada – rekao je Mišić, navodeći da od naučnog skupa očekuje značajne rezultate, pre svega od bugarskih kolega, zbog mnogih istorijskih sličnosti, budući da je njihov vladar krunisan 1204. godine, skoro na isti način kao srpski.

Gradonačelnik Predrag Terzić je izrazio zadovoljstvo što će se jedan ovako značajan, međunarodni naučni skup održati baš u Kraljevu. U organizaciji će učestvovati Filozofski fakulteti u Beogradu, Novom Sadu i NIšu, a do sada su referate za ovaj skup predali mnogi poznati srpski istoričari srednjeg veka, ali i istoričari iz zemalja u okruženju.

 

- Siguran sam da će naš grad na dostojan način obeležiti 800 godina od krunisaja prvog srpskog kralja – istakao je gradonačelnik Kraljeva.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - KV

    Gost - KV

    Nemoj samo da nas obrukate !
    • Ime: KV