Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

16. oktobar 2018.

Obeležavanju Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima 18. oktobra, u Kraljevu će prethoditi čitav niz akcija u organizaciji Lokalnog tima za borbu protiv trgovine ljudima, koji je prošle godine formiran u gradu na Ibru

Na inicijativu Saveta za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva 18. oktobra prošle godine osnovan je Lokalni tim za borbu protiv trgovine ljudima u našem gradu. Lokalni tim u Kraljevu prvi je te vrste u Srbiji, osnovan posle usvajanja Zakona i Strategije za borbu protiv trgovine ljudima u avgustu prošle godine.

Aktivnosti ovog tima usmerene su na skretanje pažnje na problem trgovine ljudima i sve opasnosti kojima svi možemo da budemo izloženi kada je u pitanju ovo krivično delo.

- Najviše pažnje treba obratiti na mlađu populaciju i naravno, na najmlađe koji su tome i najviše izloženi – rekla je na konferenciji za novinare predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva Lidija Pavlović

Ona je podsetila da postoji radna eksploatacija i trgovina ljudima, kada su u pitanju radna angažovanja, posebno u inostranstvu.

-  Sve više naših ljudi odlazi u inostranstvo i tamo budu radno angažovani, a mnogi od njih budu žrtve trgovine ljudima. Da naša država vodi računa o pojmu trgovine ljudima ukazuje i činjenica da su kao posebna mera Nacionalne službe za zapošljavanje, pored žrtava nasilja u porodici, uvedene i žrtve trgovine ljudima, kao posebna kategorija, odnosno povlašćena kategorija, kada je u pitanju zapošljavanje – rekla je Pavlović.

Čitava ova sedmicca posvećena je obeležavanju borbe protiv trgovine ljudima.

- Dobili smo donaciju od nevladine organizacije „Astra“. Urađen je mural na Osnovnoj školi „IV kraljevački bataljon“ koji govori o zabrani trgovine ljudima nad decom i svemu onome čemu deca mogu da budu izložena. To je neka vrsta preventive i na taj način želimo da skrenemo pažnju građanima i deci koja dolaze u tu školu na jednu opasnost koja može, eventualno, da im se dogodi - istakla je predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva.

U okviru ovih aktivnosti, u Osnovnoj školi „Dimitrije Tucović“ za učenike prvog i drugog razreda biće organizovana predstava „Maša i Miša“ koju organizuje Crveni krst, a u koju su uključena i deca romske nacionalnosti, kao kategoriju koja je i najviše izložena ovom krivičnom delu.

Danas, na Sajmu zapošljavanja i visokog obrazovanja, Savet za rodnu ravnopravnost i Lokalni tim za borbu protiv trgovine ljudima će imati svoj štand kako bi skrenuli pažnju poslodavcima, ali i onima koji žele da nađu posao, da budu na oprezu kako ne bi došli do toga da budu žrtve trgovine ljudima.

Takođe, u svečanoj sali Gradske uprave, 17. oktobra, u 12.00 časova, biće predstavljena knjiga „Armagedon“. Učestvovaće učenici srednjih škola, a predavanje će biti usmereno, pre svega, na opasnosti koje prete putem društvenih mreža, interneta, fejsbuka… Njima su izloženi svi, a najviše najmlađi, deca osnovnih i srednjih škola.

Na sam Dan borbe protiv trgovine ljudima, 18. oktobra, u Osnovnoj školi „Dragan Đoković Uča“ u Lađevcima biće organizovana radionica kako bi i seoska deca imala šansu da čuju nešto o trgovini ljudima. Ovu radionicu vodiće dr Saša Atanasov sa Pravnog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici i predstavnik Policijske uprave Kraljevo Miloš Jovanović.

Radmila Dobrić, članica Tima za borbu protiv trgovine ljudima i sekretar Crvenog krsta Kraljevo  istakla je da Crveni krst Kraljevo tokom cele godine radi na programu borbe protiv trgovine ljudima.

- Naši vršnjački edukatori rade sa svim ciljnim grupama, počevši od predškolaca, osnovaca, do srednjoškolaca. Krećemo sa prvim i drugim razredom osnovne šole, a naši vršnjački edukatori će učestvovati na tribini koju organizuje Medicinska  škola. Tokom vikenda vršnjački edukatori su uradili seminar za nove edukatore, a to bih iskoristila kao poziv svim srednjoškolcima  koji su zainteresovani za tu temu da se jave u Crveni krst i da zajedno još jednom organizujemo seminar, kako bismo obučili srednjoškolce da nastave da rade u svojim školama – poručila je Dobrić.

izvor: zvaničan saj grada Kraljeva

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments