Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

18. oktobar 2018.

U pitanju su žućkaste, tzv. azijske bubamare, koje su se poslednjih dana namnožile toliko da i na kuće u nekoliko kraljevačkih sela naleću u rojevima, a evo šta savetuju stručnjaci ako pokušavate da se izborite sa njima

Domaćini u nekoliko sela kraljevačkog kraja poslednjih dana suočavaju se sa pravom najezdom višebojne azijske bubamare Harmonia axyridis. One se pojavljuju baš u ovom vremenskom periodu, kažu stručnjaci, jer tragaju za mestom na kojem bi mogle da prezime.

Ova vrsta bubamara veća je od domaćih vrsta bubamara i ima karakteristične šare. Od azijskih bubamara, kažu upućeni, nema odbrane, osim da dobro zatvaramo prozore ili da ih, ako su već ušle u kuću pokupimo usisivačem. Tako iza sebe neće ostavljati žutu tečnost koja prilično smdi i ostavlja fleke.

Ove bubamare se najčešće skupljaju oko prozorskih okvira. Tu se zbijaju kako bi čuvale toplotu za hibernaciju tokom zime. U Evropu je ova vrsta bubamara namerno doneta sa željom da bude iskorišćena za borbu protiv biljnih vaši u plastenicima, ali je, nažalost, uspela da se adaptira i na život van plastenika. Razlog što ih ima toliko su i visoke letnje temperature koje su uzrokovale pojavu većeg broja biljnih vaši, a one su glavna hrana bubamara.

Azijska bubamara zbog toga ugrožava i domaće bubamare (crvene, sa uglavnom dve crne tačkice na telu) koje, kao i u Evropi, postaju ugrožene i čije je uništavanje  zabranjeno i kažnjivo.  Azijske bubamare imaju duži životni vek (do tri godine), u odnosu na domaće bubamare, čiji je životni vek godinu dana.

Gošće izdaleka – azijske bubamare, kod osetljivijih osoba mogu izazvati i alergije. Privlače ih svetle, tople i osunčane površine, kao i ovaj deo fasade na sunčanoj strani kuće Turističkog gazdinstva „Rakija iz Rakije“ u zaseoku Rakija u gledićkom kraju. Najezde bubamara ima i u Kamenici, selima oko Morave. Meštani kažu da azijske bubamare i ujedaju. Kažu da ti ujedi nisu strašni, već više neprijatni, a bubamare začas napune kuću, da nema gde da se zgazi. Još je veća nevolja što - kad je najezda, azijske bubamare lete ljudima u oči, uši, kosu. Dakle, usisivače u ruke, izgeda da nema drugog rešenja.

foto: Dragana Veljović

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments