Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

17. decembar 2018.

Od jeseni 2017. kada ja započeta akcija čiji je cilj da se bolest otkrije u ranoj fazi, širom Srbije pregledano je više od 220.000 građana, a juče su u kraljevačkoj Opštoj bolnici „Studenica“, pregled obavile 192 osobe

Jučerašnja, dvanaesta po redu akcija besplatnih preventivnih pregleda omogućila je građanima da u Opštoj bolnici „Studenica“, kao i u zdravstvenim ustanovama širom Srbije, prekontrolišu svoje zdravlje.

Ovoga puta građani su mogli da obave oftalmološke i pulmološke preglede i da urade tumor markere za karcinom debelog creva.

Pregledano je 192 građana od kojih dvoje nije imalo regulisano zdravstveno osiguranje. Urađena su 124 oftalmološka i 122 pregleda od strane pulmologa. U okviru pulmoloških pregleda urađeno je 110 RTG pluća i 11 ispitivanja disajne funcije (spirometrija). Analiza tumor markera na karcinom debelog creva urađena je za 157 naših sugrađana.

Pregled pluća je organizovan, jer su bolesti pluća u ekspanziji, naročito maligne. Plan sprovođenja besplatnih pregleda pravi se prema prioritetima, do sada je akcenat bio na otkrivanju kardiovaskularnih i malignih bolesti koje su najrasprostranjenije u Srbiji.

Cilj preventivnih pregleda je da se bolest otkrije u ranoj fazi, kada je moguće izlečenje. Zbog toga su oni veoma posećeni, o čemu govori brojka od više od 220.000 pregledanih u zdravstvenim ustanovama koje učestvuju u ovoj akciji.

Besplatni preventivni pregledi će biti nastavljeni i sledeće godine.

                            Dragana Petrović, PR Opšte bolnice "Studenica"

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments