Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

10. januar 2019.

Sneg pada u gotovo čitavoj Srbiji, na Kopaoniku je visina snežnog pokrivača već 93 centimetra, a zbog padavina na snazi su žuti i narandžasti meteo-alarm u celoj zemlji

U većem delu Srbije od juče pada sneg i temperatura je nešto ispod nule. Iz Auto moto saveza Srbije upozoravaju da je potrebno je da vozači drže veće odstojanje od vozila koje se kreće ispred njih, zbog toga što automobilima u zimskim uslovima treba duže vremena da se zaustave prilikom kočenja. Ovaj ledeni januarski talas odneo je i prvu ljudsku žrtvu. U selu Brančići kod Prijepolja preminula je 78-godišnja meštanka..

U Kraljevu je, prema zvaničnim podacima RHMZ u 16.00 časova danas bilo 17 centimetra snega, temperatura - minus 1. Tokom dana očišćene su saobraćajnice koje su delovi državnih puteva kroz Kraljevo, a i ulice u samom gradu su prohodne. Kraljevačko JKP preduzeće “Putevi” ima obavezu 24-časovnih dežurstava zimske službe od 15. novembra do 15. marta, a tokom prethodna dva dana, zbog snega koji je padao, njihove službe su neprestano intervenisale tokom noći po gradskim ulicama i saobraćajnicama.

To se, pre svega odnosi na saobraćajnice koje predstavljaju delove državnih puteva kroz Kraljeva, a to su ulice: Dositejeva, Dimitrija Tucovića, Zelena Gora i Jovana Deroka, a tretirane su i ulice drugog prioriteta: Hajduk Veljkova, Pljakina, Vojvode Putnika, IV kraljevačkog bataljona, Olge Jovičić Rite, Karađorđeva, Tike Kolarevića u Grdic.

Ulice u Kraljevu su, za sada prohodne, jer su službe intervenisale bacanjem i određenih količina soli, u tečnom i u čvrstom agregatnom stanju.

Komentare na društvenim mrežama kako je “sneg opet iznenadio putare”, putari doživljavaju kao izlizanu i neprimerena floskulu, navodeći da je problem što narod ne razlikuje ulice, saobraćajnice, opštinske i nekategorisane puteve. Za nekategorisane puteve postoji ugovor između grada Kraljeva i mesnih zajednica koje na svojoj teritoriji treba da angažuju opremu i mehanizaciju za čišćenje. “Putevi” Kraljevo nisu dužni da čiste trotoare, jer su to u zakonskoj obavezi da čiste korisnici stambenih, objekata u izgradnji, zakupci lokala.

I danas se, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u najvećem delu Srbije očekuju obilnije snežne padavine i značajno povećanje visine snežnog pokrivača, za oko 10 do 20 centimetara, a u planinskim predelima i stvaranje snežnih nanosa. Na Kopaoniku je trenutna visina snežnog pokrivača 93 centimetra.

Sutra će, prema prognozi meteorologa, biti oblačno, ujutro i pre podne mestimično sa snegom. Od sredine dana prvo na jugu i jugozapadu, zatim i u ostalim krajevima očekuje se slabljenje i postepeni prestanak snežnih padavina.

U subotu će jutro biti hladno, u većini mesta sa umerenim mrazem, u nižim predelima maglovito. Tokom dana malo i umereno oblačno i suvo.

U nedelju se očekuje umereno do potpuno oblačno i malo toplije, mestimično sa slabom kišom i snegom.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Stanar

    Gost - Stanar

    Zanima me hoće li neko da krene da kažnjava vlasnike kuća i lokala ispred kojih sneg nije očišćen jer prosto je nemoguće hodati trotoarima ?!
    • Ime: Stanar