Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

29. januar 2020.

Za prvih 26 dana januara, u Kraljevu je 24 dana bila prekoračena koncentracija PM10 čestica u vazduhu, a naročito su rizični bili vikend, 25. i 26. januar, kada je njihova koncentracija bila sedam puta veća od gornje granice

Po indeksu kvaliteta, vazduh u Kraljevu, od 1. do 26. januara bio je u kategoriji – jako zagađen, navodi se u saopštenja Odseka za zaštitu životne sredine i inspekcije za zaštitu životne sredine.

Nadležni u saopštenju navode da se: preporučuje izbegavanje fizičke aktivnosti u spoljašnjoj sredini, skraćivanje boravka na otvorenom i preusmeravanje obavljanja uobičajenih aktivnosti u zatvoreni prostor dok se ne poboljša kvalitet vazduha. Preporuke se odnose na celokupnu populaciju, a posebno na osetljive grupe - starije osobe, decu i osobe sa oboljenjima srca i pluća.

Merenja kvaliteta vazduha vrši Zavod za javno zdravlje Kraljevo koji je akreditovana organizacija za ove poslove. Rezultati kvaliteta vazduha objavljuju se svakodnevno na OVOM LINKU na zvaničnom sajtu grada Kraljeva i na sajtu Zavoda za javno zdravlje Kraljevo.

Prema objavljenom izveštaju, naročito su rizični bili vikend 25. i 26. januar, kada je koncentracija PM 10 čestica bila sedam puta veća od gornje granice. Rezultati merenja za poslednja tri dana – još nisu poznati.

Prvi su, upozoravanjem javnosti na enormno povećan broj suspendovanih PM10 čestica u vazduhu, u ponedeljak 27. januara reagovali iz kraljevačkog Lokalnog fronta, koji je objavio fotografiju sa prikazom kvaliteta vazduha u kraljevačkom naselju Ribnica, gde je u noći između nedelje i ponedeljka, 26. na 27. januar bio postavljen merni uređaj. On je tada pokazao gotovo sedam puta veću od dozvoljene koncentraciju čestica koje mogu da stvore zdravstvene tegobe i kod zdravih osoba.

U našem gradu informacije o tome toliko kasne da je nemoguće upozoriti stanovništvo i dati neophodna uputstva za ponašanje u ovakvim okolnostima“, poručili su iz Lokalnog fronta.

 

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Vuk

  Gost - Vuk

  Koliko smo jadni i zaostali, ni sami ne primećujem! 
  • Ime: Vuk
 • Gost - Mira

  Gost - Mira

  Nazalost
  • Ime: Mira