Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

25. februar 2018.

U organizaciji Društva za fizičko vaspitanje i rekreaciju „Partizan“, u Kraljevu je održano takmičenje za oko gimnastičara početnika (oko 130 osnovaca od prvog do četvrtog razreda)iz Kraljeva, Raške i Gornjeg Milanovca

Oko 130 učesnika od prvog do četvrtog razreda osnovne škole demonstriralo je na takmičenju u Kraljevu svoje gimnastičko umeće takmičeći se u gimnastičkom višeboju koji uključuje četri discipline: preskok, parter, vratilo i gredu. Radi se o mladim gimastičarima početnicima koji, u proseku, vežbaju tek godinu dana, ali među njima ima i izrazitih talenata.

Sa decom u Kraljevu i Raški rade treneri iz DFVR „Partizan“ iz Kraljeva koji,povremeno, priskaču u pomoć i kolegama u Gornjem Milanovcu. Svi oni su prethodno stekli trenersko zvanje i licencu predviđenu Pravilnikom Gimnastičkog saveza Srbije. Kraljevački „Partizan“ se ovim takmičenjem najmlađih gimastičara i najavom sličnog takmičenja u maju vraća na gimastičku pozornicu Srbije kojoj je, nekih ranijih godina, grad na Ibru darivao brojne uspešne takmičare. Ovo sportsko društvo je, inače, aktivno u Kraljevu od 1948. godine pod ovim nazivom ali je tada nastavilo tradiciju predratnih sokola.

Sokolska društva u Srbiji nastaju krajem XIX veka, tačnije 1891. godine kada su beogradski gimastičari odlučili da napuste nemački „turnerski“ sistem ginastike i uvedu češki, „sokolski sistem“ vežbanja. Sokolska družina u Kraljevu je, prema nekim izvorima formirana još 1904. godine, a članovi te družine su, tridesetih godina prošlog veka, svojim prilozima sagradili Sokolski dom sa salom koja je funkcionisala sve do 1974. godine u dvorištu osnovne škole „IV kraljevački bataljon“, kada je, po dogovoru sa školom, srušena da bi bila sagrađena današnja sala koju, od tada, na osnovu Ugovora zajednički koriste i škola i DFVR „Partizan“.

 

Kroz salu kraljevačkog „Partizana“ prošle su hiljade mladih gimastičara baveć se ovim bazičnim sportom koji, onom ko ga trenira, omogućava da se kasnije sa lakoćom bavi bilo kojim drugim sportom. Gimastika kod vežbača, a posebno najmlađih utiče na stvaranje i korišćenje izuzetne snage u rukama, nogama i duž celog tela, sa ciljem nošenja težine vlastitog tela u raznim situacijama prilikom izvođenja gimnastičkih vežbi. Kroz to pomeranje granice sopstvenih sposobnosti, gimnastika je veoma značajna i za mentalni razvoj ličnosti. Neki od kraljevačkih gimastičara iz predhodnog perioda svoju karijeru nastavili su kao profesori na beogradskom Fakultetu sporta i fizičkog obrazovanja Beogradskog univerziteta, poput Dušana- Dula Mitića i Miljana Grbovića.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - maki

    Gost - maki

    Sokolsko društvo ,,partizan,,....pa to je toliko nemoralno da bi se i stari komunisti čudili!  Bljak!
    • Ime: maki