Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

22. april 2018.

Pedesetak biciklista svih uzrasnih kategorija iz Kraljeva, Novog Pazara, Beograda i Kragujevca, vozili su danas prvi memorijal Radoša Čubrića želeći da sačuvaju uspomenu na Kraljevčanina koji je živeo za biciklizam

Među biciklistima koji su danas u Kraljevu vozili prvi Memorijal Radoša Čubrića bila je devojčica mlađa od sedam godina, ali i veterani koji su dobro zagazili u sedmu deceniju. Biciklisti su, osim iz Kraljeva, bili iz Novog Pazara, Kragujevca I Beograda, a svi oni su, vozeći trku “Grand Fondo” želeli da, osim što će, izvesti promotivnu vožnju, naprave skup po kojem će Kraljevo postati prepoznatljivo u svetu biciklizma.

U okviru obeležavanja Imendana Kraljeva, u nedelju, 22. aprila u organizaciji Biciklističkog kluba „Metalac“ i grada Kraljeva, biće održana promotivna biciklistička vožnja u znak sećanja na proslavljenog kraljevačkog biciklistu.

- Radoš je ime Kraljeva proslavio ne samo u bivšoj velikoj Jugoslaviji, već i u Evropi i čitavom svetu – rekao je njegov sin Rajko, zahvalivši se gradu Kraljevu kao suorganizatoru, koji je, naveo je, uz biciklistički klub “Metalac” uložio veliki napor da manifestacija bude uspešna.

Učesnici su startovali sa Trga srpskih ratnika, a posle dvosatne vožnje po okolini Kraljeva, vožnju završili u Dositejevoj ulici, kod Hrama Svetog Save. Na startu je bilo 45 učesnika, ali su se kasnije pridružili i drugi biciklisti.To što trka nije imala bar tri puta učsnika više, organizatori pojašnjavaju činjenicom da se ovaj događaj, preklopio sa dve velike međunarodne biciklističke trke i Kupom Srbije.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić je, pozdravljajući učesnike, podsetio da je Kraljevo sportski grad u kojem su svoje karijere započeli mnogi košarkaš, odbojkaši I biciklisti.

- Pored braće Čubrić, Nikačevića, mladog Rajovića, najpoznatiji kraljevački biciklista i učesnik Olimpisjkih igara bio je Radoš Čubrić. Ovom sportskom velikanu je posvećena današnja trka, a ja se nadam da će ova manifestacija biti proširena, bolje organizovana i postati tradiocionalna – izrazio je svoje očekivanje Terzić.

Predsednik Organizacionog odbora Sreten Jovanović podsetio je da će ova manifestacija i ubuduće biti deo obeležavanja imendana Kraljeva.

- Ove godine, ona je prvi put deo toga i 11. događaj po redu u sklopu obeležavanja imendana. Posle slikara, pesnika i glumaca, na ovaj način imendan obeležavaju i sportisti i drago mi je da je odziv biciklista veliki – rekao je Jovanović, podsetivši da je porodica Čubrić dala trojicu olimpijaca, koje je sve verno ispraćala i dočekivala supruga i majka Ljubica Čubrić. Ona se danas zahvalila svima koji čuvaju uspomenu na njenog, prošle godine preminulog supruga Radoša Čubrića.

Jedan od biciklističkih veterana i danas verovatno najstariji učesnik današnje trke, kraljevački stomatolog Miodrag Stanojević, kaže da je zaljubljenik u biciklizam već više od 40 godina.

- Ovde sam zbog sećanja na svog dragog učitelja i velikog prijatelja, to su mi danas i njegovi sinovi Rajko i Radiša. Radiša mi je često pomagao savetima, kod servisiranja bicikala, a jednom smo zajedno putovali i u karavanu “Trka kroz Jugoslaviju”, gde sam ja trku opsluživao iz drugog plana, odnosno iz automobila. Bila su to divna druženja – podsetio se Stanojević.

Radoš Čubrić osvojio je tri trke kroz Jugoslaviju, isto toliko puta biran je za najboljeg jugoslovenskog biciklistu, pobeđivao je na trkama u mnogim evropskim državama, Africi, vozio na amaterskom Tur de Fransu. Učestvovao je na pojedinačnoj trci i timskim probnim događajima na Olimpijskim igrama 1972 godine u Minhenu.

Radoš je biciklizmom počeo da se bavi sasvim slučajno. U Ratini kod Kraljeva, protiv istoimenog kluba, fudbalsku utakmicu je igrala ekipa Sirče, za koju je nastupao. Posle utakmice vožena je biciklistička trka na ‘kontrašima’. Vozio je i pobedio, a kao nagradu dobio gume za bicikl i tada je počela njegova uspešna biciklistička karijera. Biciklistički klub „Metalac“ iz Kraljeva, iako je Radoš imao druge, sjajne ponude, bio je i ostao njegov klub.

Po broju pobeda na velikim biciklističkim trkama u zemlji, širom Evrope i sveta, on i njegovi sinovi Rajko i Radiša predstavljaju najtrofejniju kraljevačku sportsku porodicu.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments