Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

5. januar 2019.

Priča o danima kada je Kraljevo zbog odbojkaša Ribnice bilo na nogama: to su bili momci za kojima su na korzou uzdisale devojke, a čija je slika pokraj pehara te davne 1978. godine mesec dana stajala u izlogu robne kuće ,,Beograd“

Svi živi i zdravi, neki, istina, sa manje kose, a više kilograma. Ozbiljni porodični ljudi, većina njih sa diplomama viših škola i fakulteta, sada pri kraju uspešnih poslovnih karijera, a u sportu i dalje kao funkcioneri, treneri, sudije... To su oni momci za kojima su na kraljevačkom korzou uzdisale devojke, a čija je slika pokraj pehara te davne 1978. godine mesec dana stajala u izlogu robne kuće ,,Beograd“, u samom centru Kraljeva. Jer, bili su ekipa Ribnice, osvajači odbojkaškog Kupa Jugoslavije i onda predstavnici te velike zemlje u Evropi, u takmičenju Kupa pobednika kupova. Zbog njih je tada, prisećaju se stariji poznavaoci sporta u ovom gradu, ,,Kraljevo bilo na nogama“. Zbog njih je sagrađena prva hala sportova na obali Ibra i obavljen prvi direktan sportski radio prenos...Jednostavno, bili su sportski junaci koji su od igre na ,,ledini“ stigli do Evrope, do takmičenja u međunarodnoj konkurenciji.

O svemu tome podsetili su se pred kraj minule godine, na prvoj ,,prozivci“, posle tačno četiri decenije od tog uspeha. I, svi su se odazvali tadašnjem kapitenu Aleksandru Bićaninu. Među prvima njegov brat Jovan Bićanin, zatim braća Milorad, Ljubomir i Zoran Kovačević, a stigli su i Aleksandar Terzić, Milomir Prodanović, Zoran Filipović, Tomislav Radaković, Gordan Vilimanović, Zoran Miković i Milanko Stojanović. Među njima bio je i tadašnji trener Dragan Nikolić. Podsećanje na tadašnje vreme mladosti i pomenutog sportskog uspeha podstakao je i Zoran Bačarević, sportski reporter tadašnjeg radio Kraljeva, koji je prenosio finalnu utakmicu za Kup Jugoslavije.

I, tekla je priča a bilo je ovako bilo: klub je osnovan 1954. godine kada su, baš na mestu zvanom ,,ledina“ u Gornjoj Ribnici tadašnji momci počeli da prebacuju loptu preko mreže. Prvi trener i igrač bio je nedavno preminuli Dušan Bošković Bole, čovek koji je čitav život posvetio ovom sportu. Umeo je posebno da prepozna telente pa je tako Ribnica narastala i 1974. godine stigla do saveznog ranga tekmičenja. Stoga je za njih hitno morala da se podigne, tačnije dogradi nova hala sportova pokraj Ibra i učinili su to tadašnji gradski oci. A, odbojkaši su samo četiri godine kasnije, na finalnom turniru u Novom Sadu, pobedama nad ekipom Mladost iz Zagreba, domaćom Vojvodinom i Modričom iz istoimenog grada postali nosioci pehara Kupa Jugoslavije. Pratili su to Kraljevčani uz radio aparate slaveći pobedu i put odbojkaša u Evropu, na takmičenje u Kupu pobednika kupova. Tako su u Kraljevo ,,doveli“ ekipu Indistrijalisa iz Madrida i koja je pobeđena u oba susreta, a onda pravi spektakl. Zbog dolaska tada najboljeg odbojkaškog kluba Evrope, ekipe Panini iz Modene nije bilo mesta za sve ljubitelje ovog sporta u novoj hali, gde je Ribnica izgubila sa 3:2 što govori da su se pokazali kao dostojan protivnik najboljima...Setili su se, na ovom skupu bivši igrači, još puno događaja od pre četiri decenije, pa i  kompleta ,,olovka, rokovnik i kalendar“ iz godine uspeha koji još čuvaju, a koji su, pošto tada nije bio običaj da se sportisti i novčano nagrađuju, dobili u znak priznanja na prijemu kod čelnika u opštini i regionu.

I, tako je to do današnjih dana ostao veliki uspeh kraljevačkog sporta, posebno odbojke. Imao je ovaj klub još upsešnih sezona i uvek bio rasadnik izuzetnih odbojkaša. Nažalost, prošle sezone je ispao iz Super lige, ali kako je na ovom skupu najavio Mile Mitrović, predsednik skupštine Ribnice ,,dogodine se sigurno vraćaju“.

A, povratak najuspešnije ekipe Ribnice na novi sastanak i druženje dogovoren je za dve godine...

 

izvor: "Politika"

autor: Miroljub Dugalić

foto: čudesna generacija odbojakaša Ribnice danas

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments