Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

20. mart 2019.

U Kraljevu će u nedelju 24. marta prvi put biti organizovan veliki Ju Jutsu seminar – posvećen drevnoj japanskoj borilačkoj veštini iz 16. veka, čiji naziv u prevodu znači – nežna ili prilagodiljiva veština

U Domu učenika srednjih škola (Karadjordjeva 262), u nedelju, 24. marta  od 11 sati na Ju Jutsu seminaru svoje majstorstvo pokazaće vrhunski majstori iz Beograda, koji će specijalno tim povodom biti gosti Kraljeva: Sensej Borko Radovanović, inače Kraljevčanin,  koji ovim seminarom obeležava 25 godina bavljenja borilačkim veštinama i univerzitetski profesori i majstori veština Ju Jutsu i Šotokan/Fudokan karate, dr Đurica Amanović i dr Radomir Mudrić.

Na seminaru će biti reči o samoj veštini i biće demonstrirane najinteresantnije tradicionalne tehnike. Nakon ovog seminara prvi put će zainteresovani imati priliku da treniraju  Ju Jutsu veštinu i to na dve lokacije: u Domu učenika srednjih škola i u Aikido klubu AS, sa odličnim trenerima, a pod nadzorom Sensej Radovanovića koji time želi da se oduži svom Kraljevu gde se prvi put i susreo sa borilačkim veštinama.

Ova drevna japanska borilačka veština, poznata i pod nazivom Yawara, prema legendi nastala je u kasnom šesnaestom veku. Veštinu je osnovao Shirobei Akiyamu, student medicine u Kini. Jedno neobično zapažanje navelo ga je na razmišljanje, što je bio prvi korak u nastanku ju jutsua.

Akiyamu nikako nije mogao da shvati princip kojem su ga učili stari majstori: „Popusti da bi pobedio”. Jednog zimskog dana posmatrao je kako se grane drveća lome pod težinom snega, a samo su se grane vrbe prilagođavale, ne pružajući mu otpor. Tako je na tom principu osnovao veštinu Ju Jutsu, što u prevodu znači nežna ili prilagodljiva veština, a svoju školu nazvao je Yoshin ryu, škola vrbinog srca.

Suština veštine Ju Jutsu jeste primena naučenih tehnika i držanje distance tokom borbe. Koriste se razorne tehnike udaraca i odbrane (duga i srednja distanca), bacanja (klinč) i imobilizacije i gušenja (parterna distanca). U prvom planu su sparinzi, direktan kontakt sa protivnikom, kako bi se što realnije simulirale realne borbe.

Za zainteresovane više informacija na sajtu www.takeda.org.rs

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments