Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

2. januar 2020.

Bila je ovo jubilarna, pedeseta po redu manifestacija koja se, kao prvo takmičenje u celoj Evropi, na početku godine održava u pomorovskom selu Mrsać, a ono je danas ugostilo stotinak atletičara iz desetak klubova Srbije, Bosne, Poljske

Selo Mrsać kod Kraljeva i ove godine je, 50. put, bilo domaćin tradicionalne manifestacije Novogodišnje atletske trke. Među učesnicima atletičari iz raznihkrajeva Srbije, ali i iz Bosne i Hercegovine i Poljske. Među takmičarima bile su i atletske veličine: Olivera Jevtić, Slavko Kuzmanović, Rifat Zilkić, Dragan Zdravković.

Pre prvog starta otkrivena je spomen-ploča velikom atletskom asu - reprezentativcu Goranu Raičeviću (1963-1999), koji je nekada bio učesnik ove manifestacije. Goran je poginuo 1999. godine na Kosovu i Metohiji braneći otadžbinu. Goran je bio jedan od najboljih uličnih trkača bivše Jugoslavije, višestruki učesnik trke u Mrsaću, a pobednik 1995. godine. Bio je i petostruki prvak „Belog krosa“ i šestostruki prvak krosa „Politike“, višestruki šampion Balkana, pobednik „B“ kupa Evrope u Barseloni i „A“ kupa Evrope. Višestruki je učesnik trke u Mrsaću, a pobednik 1995. godine.

Na danas otkrivenoj spomen-ploči urezano je da je „živeo kao atletičar, a umro kao vojnik“.

Srbiji je, pored brojnih medalja i pehara, poklonio i najvrednije što je imao – svoj život. Da se pamti za sva vremena, večna mu slava“ – stoji u tekstu na spomen ploči.

- Verujem da samo onaj narod koji je sposoban da se seća, da pamti i da ne zaboravlja svoje izginule junake, ima šansu da nastavi da živi. Mi danas treba da nastavimo da živimo, da se bavimo sportom, da se radujemo i da dočekamo stotu novogodišnju trku u Mrsaću – poručio je otkrivajući spomen ploču gradonačelnik Terzić.

Trke su „Memorijalnom trkom Gorana Raičevića“, otvorili učenice i učenici od I do IV razreda OŠ „Petar Nikolić“ iz Mrsaća. Kod devojčica prva je bila Milica Starčević, a kod dečaka Zvezdan Mršović. U konkurenciji mladjih pionirki prva mesto osvojila je Samela Mušović iz Novog Pazara, a kod starijih – takođe Novopazarka - Meira Mehmedović. Kod mladjih i starijih pionira najbolji su bili Samed Hidžić i Kadir Zilkić, obojica iz Novog Pazara.

Prvo mesto kod mladjih juniorki osvojila je Jovana Miladinović iz Atletskog kluba Kraljevo, a kod starijih Milica Žunić iz Užica.

Kod mladjih juniora trijumfovao je Aleksa Tomić iz Ćuprije, a kod starijih - Aleksa Milenković iz AK „Morava“ iz Ćuprije.

U kategoriji seniorki prvo mesto osvojila je Teodora Simović, druga je bila Selma Murić, a treća Lenka Nikolić (sve iz Novog Pazara).

Glavna - trka seniora donela je prvo mesto Osmanu Junuzoviću iz Doboja, drugi je bio Milan Mitrović iz Užica, a trećeplasirani bio je Belman Mrkanović iz Doboja.

Trčali su i veterani u tri starosne kategorije.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić obećao je da će grad nastaviti da pomaže organizaciju trka, a Milan Nikolić, predsednik Sportskog udruženja „Novogodišnje atletske trke Mrsać 1971“ rekao je da je učešće na trkama  prijavilo oko 30 klubova i oko 200 takmičara:

- Posebno mi je drago što je za ove jubilarne, 50. trke, Mrsać proglašen srpskim Sao Paolom - kazao je Nikolić.

Naslovna fotografija: Zoran Ljubojević

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments