Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

6. maj 2020.

Posle skoro dva meseca pauze, sportski savezi dobili su dozvole i instrukcije za treniranje u „improvizovanim uslovima", a treninzi će se, do daljeg, odvijati isključivo na otvorenom prostoru

Kako nam je rečeno u Sportskom savezu Kraljeva, i dalje nije poznato kada će se sportisti vratiti uobičajenom programu treniranja, kao ni tačan broj takmičenja, koja će se ipak održati do kraja godine. U međuvremenu, treninzi se obavljaju u manjim grupama, uz obavezno poštovanje strogih propisa nadležnih organa.

Što se tiče kraljevačkih sportista, prvi su sa pripremama  krenuli oni čiji sport ne „traži" fizičku bliskost, dok su u najtežoj situaciji izabranici sportova na vodi, kojima je treniranje do daljeg nedostupno.

- Treninzi se obavljaju isključivo na otvorenom prostoru, u grupama koje čine maksimalno devet igrača i trener. Obavezno je rastojanje, kao i koriščenje zaštitine maske za vreme treninga. Jedno od pravila je i da igrači dolaze na treninge odvojeno u razmaku od deset minuta. Kao što je bilo očekivano, atletičari, teniseri i biciklisti, prvi su izašli iz „karantina". Ubrzo su im se pridružili i fudbaleri FK „Sloga". Očekujemo da sa treninzima sledeće nedelje krenu i stono-teniseri, što će biti posebno zanimljivo, budući da će trenirati na otvorenom. Nažalost, što se tiče sportova na vodi, i dalje  nema saznanja kada će se i pod kojim uslovima omogućitri treniranje - pojašnjava Miloš Simović, predsednik Sportskog saveza Kraljevo.

Iako sport u narednih godinu dana ne može da bude ni nalik onome kako je izgledao pre pandemije, olakšavajuća okolnost za većinu ekipnih sportova je činjenica da se pandemija dogodila pri samom kraju takmičenja, pa će se, kako navodi Simović, završni mečevi ipak odigrati u improvizovanim uslovima i bez publike, dok  je situacija znatno teža za one sportiste, čija takmičenja samo što nisu počela.

- Pandemija koronavirusa u potpunosti je paralisala sport, a za veliki broj sportista sezona je u potpunosti propala. Za sportiste čiji sport zahteva „tehničke veštine", situacija je posebno teška, jer se i nekoliko dana netreniranja odrazi na formu, a kamoli period od dva meseca. Većina njih je trenirala i tokom vanrednog stanja u kućnim uslovima, ali to je daleko od dovoljne forme, kada je profesionalni sport u pitanju. Za recimo, košarkaše i fudbalere, sezona je gotovo pri kraju, pa oni ipak nisu u toj meri osetili posledice ovog virusa, kao oni koji su se tokom čitave godine pripremali za početak takmičenja, poput atletičara - kaže  naš sagovornik.

On je dodao i to da je kompletna tekuća sportska godina, koja je u početku „obećavala", zbog pandemije koronavirusa - uništena, s obzirom da su najveća sportska takmičenja na svetskom nivou otkazana ili pomerena za narednu godinu (Olimpijske igre, Evropsko prvenstvo u fudbalu...)

- Ova sezona će, nažalost, samo služiti da sportisti održe kontinuitet neke forme i izbore se za što bolje plasmane na državnim takmičenjnima, dok će izostati rezultati u vrhunskom sportu - zaključuje Simović.

Za ljubitelje auto-moto sporta lepa vest je da će, prema nezvaničnim informacijama Sportskog saveza Kraljevo, grad na Ibru, ovog leta, biti domaćin čak tri auto-trke na Beranovcu, s obzirom da je autodrom na Beranovcu, jedan od retkih, koji ima mogućnost da se potpuno zatvori za publiku.

                  Jovana Ristić

foto: ilustracija (Pixabay)

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments